Čína prekonala USA. Prvýkrát v histórii má viac miliardárov

TA3 TASR
3.3.2016 10:32

Počet dolárových miliardárov vo svete za minulý rok narástol o 99 na rekordných 2188. Ich celkové bohatstvo sa zvýšilo o 9 % na 7,3 bilióna dolárov (6,7 bilióna eur), čo predstavuje 85-násobok veľkosti slovenskej ekonomiky.

Čína prekonala USA. Prvýkrát v histórii má viac miliardárov
SITA/AP

Sto miliardárov len v Pekingu

Vyplýva to z najnovšej analýzy J&T Banky, ktorú zostavila na základe prieskumu Hurun Global Rich List 2016. "Celkový počet superbohatých narástol o 50 %, v Číne dokonca o 80 %. Najviac dolárových miliardárov žije v Ázii, a to až 1022. Najmenej v Afrike, a to 29. V Európe ich je 441," vyčíslil analytik J&T Banky Stanislav Pánis.     

Čína pritom vlani prvýkrát predbehla v počte miliardárov USA. "V krajine draka sa ich počet zvýšil až o 90 na 568, kým v USA klesol o dvoch na 535. Svetovou trojkou je India so 111 superboháčmi, čo je medziročne o 14 viac," doplnil Pánis s tým, že európskou superjednotkou je Nemecko s 82 miliardármi.     

Počet miliardárov pritom klesol v Rusku o 13 na 80. Dôvodom je podľa analytika pokles ruskej ekonomiky, zníženie cien komodít a prudké oslabenie kurzu rubľa. "Mestom s najväčším počtom miliardárov je Peking. Má ich sto, čo je o tretinu viac ako pred rokom. Predbehol dlhodobú jednotku New York. Na treťom mieste je Moskva. V prvej desiatke je až päť čínskych miest," priblížil Pánis.

Gates či rodina Waltonovcov

Najbohatším človekom na svete podľa prieskumu pritom ostal Bill Gates s majetkom 80 miliárd USD, hoci medziročne sa hodnota jeho majetku zmenšila o 6 %. "Druhým najbohatším človekom je známy investičný mág Warren Buffett so 68 miliardami USD a jeho bohatstvo kleslo medziročne o 11 %," doplnil Pánis. Najbohatšou ženou podľa prieskumu ostáva Liliane Bettencourtová, ktorej otec založil kozmetický gigant L'Oreal.     

Prieskum odhalil aj najmladšieho miliardára. Je ním spolutvorca mobilnej aplikácie pre posielanie videí a fotografií Snapchat Evan Spiegel, najbohatším miliardárom do 35 rokov je Mark Zuckerberg, zakladateľ Facebooku. "Najviac miliardárov vygeneroval sektor technológií, médií a telekomunikácií. Za nimi nasleduje biznis s nehnuteľnosťami, spracovateľský priemysel a na štvrtom mieste sa umiestnilo investovanie," skonštatoval Pánis.     

Medzi najbohatšie rodiny sa zaradila rodina Waltonovcov, ktorá založila maloobchodný reťazec Wal-Mart, rodina Kochovcov s konglomerátom Koch Industries a rodina Marsovcov, ktorá vyrába známe čokoládové tyčinky. "Firmy, ktoré vytvorili najviac miliardárov, teda až 10, sú dve. Celosvetová sieť hotelov Hyatt a potravinársky gigant Cargill," dodal Pánis.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok