Víťazom volieb sa stal Smer, v parlamente aj Kollár s Kotlebom

TA3 SITA TASR ČTK
6.3.2016 01:10

Deviate slobodné voľby od Nežnej revolúcie sa skončili. Po týždňoch oficiálnej či neoficiálnej volebnej kampane, počas ktorej sa politici intenzívne snažili o našu priazeň, sme si mohli vybrať, ktorí z nich nás budú reprezentovať počas najbližších štyroch rokov.

Víťazom volieb sa stal Smer, v parlamente aj Kollár s Kotlebom
TASR SITA AP

kresla_0a000002-c2d3-3456.png

Online sme ukončili.

19:50 Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán potvrdila predbežné výsledky parlamentných volieb na Slovensku. Oficiálnym víťazom sa stala strana Smer-SD so ziskom 28,28 %, čo jej vynieslo 49 kresiel v parlamente.

Okrem nej bolo v boji o kreslá do Národnej rady úspešných ešte sedem strán. Druhá v poradí, strana SaS, získala 12,10 % a 21 kresiel. Tretím najúspešnejším bolo hnutie OĽaNO-NOVA s počtom hlasov 11,02 % a 19 postov. Okrem týchto strán sa do parlamentu dostali aj SNS s 8,64 % hlasov (15 kresiel), Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko s počtom hlasov 8,04 % (14 kresiel). Ďalej Sme rodina - Boris Kollár s počtom hlasov 6,62 % (11 kresiel), Most-Híd získal 6,5 % (11 kresiel). A nakoniec strana #Sieť dostala od voličov 5,6 %, čo jej vynieslo 10 postov v budúcom parlamente.

Volebná účasť dosiahla 59,82 %, čo je viac ako pred štyrmi rokmi. Vtedy bola na úrovni 59,11 %. Do volebných zoznamov bolo zapísaných 4.426.760 voličov, k urnám pristúpilo 2.648.184 z nich. Do volieb sa mohli ľudia zapojiť aj zo zahraničia, odkiaľ prišlo 17.278 hlasov. Počet celkových platných hlasov vo voľbách dosiahol 2.607.750, teda 98,56 % z celkového počtu odovzdaných hlasov.

Predseda štátnej komisie Eduard Bárány uviedol, že priebeh volieb bol pokojný a korektný. Problém sa vyskytol v obci Borovce. "Vzniklo podozrenie, že bolo odovzdaných viac hlasov, ako malo byť," spresnil Bárány. Dodal, že zápisnica z tejto okrskovej volebnej komisie teda nebola zaradená do celkových výsledkov volieb. Výsledky z tohto okrsku by podľa neho neovplyvnili celkové výsledky hlasovania. Situáciou v obci sa zaoberá polícia.

12:00 Komisia však stále čaká na zápisnicu z obce Borovce.

Tam polícia preveruje trestné oznámenie pre prečin marenia volieb. Koná tak na základe oznámenia, že jedna obyvateľka obce volila dvakrát. „Skutočnosť zistila predsedníčka volebnej komisie v Borovciach a v neskorých večerných hodinách o tom informovala. Podľa nej jedna žena z obce volila nielen vo volebnej miestnosti, ale jej meno bolo rukou pripísané aj do zoznamu tých, ktorí volili do prenosnej volebnej urny," uviedla hovorkyňa polície. Polícia preveruje postup volebnej komisie.

11:40 Francúzsky denník Le Monde pripomenul, že premiér Fico zameral kampaň svojej strany na odmietnutie prijímať migrantov na Slovensko, avšak štrajk učiteľov a zdravotných sestier znížil dosah tohto problému na verejnú mienku. Aj preto sa môže zopakovať scenár z roku 2006, keď Smer-SD vyhral voľby, ale nepodarilo sa mu vytvoriť koalíciu a ocitol sa v opozícii.

11:00 Predseda KDH Ján Figeľ a predsedníctvo hnutia po výsledku sobotňajších volieb, keď sa nedostali do parlamentu, ponúkajú svoje funkcie. Urobia tak na najbližšom rokovaní rady 19. marca a následne zvolajú aj mimoriadny snem.

10:40 V pondelok by mal Fico cestovať na summit Európskej únie do Bruselu. V závislosti od rokovaní a vývoja situácie ešte zváži, či nepožiada českého premiéra Bohuslava Sobotku, aby ho na rokovaniach zastupoval.

10:00 Predseda Mostu-Híd Béla Bugár v diskusnej relácii televízie TA3 uviedol, že ich strana nepôjde do vlády so SNS.

Zároveň dodal, že bez národniarov sa vláda nedá zostaviť, iba ak by sa niekto rozhodol pre koalíciu s Kotlebovou Ľudovou stranou - Naše Slovensko. Vyzerá to teda na pat, uviedol Bugár.

9:45 Richard Sulík označil povolebnú situáciu za "zapeklitú" vzhľadom na prepad KDH a vzostup Mariana Kotlebu, s ktorým si, rovnako ako so Smerom-SD, spoluprácu nevie predstaviť. "Mení to celú situáciu," povedal. Výsledok liberálov Sulíka prekvapil, na jeho základe sa považuje za lídra pravice.

9:00 Priebežné výsledky parlamentných volieb po sčítaní 99,98% okrskov: 

Smer-SD 28,28%, SaS 12,10%, OĽaNO-NOVA 11,02%, SNS 8,64%, Kotleba-ĽSNS 8,04%, Sme rodina 6,62%, Most-Híd 6,50%, #Sieť 5,60%, KDH 4,94%, SMK 4,04%, SKOK! 0,83%, TIP 0,72%, Strana zelených Slovenska 0,67%, KSS 0,62%, SDKÚ-DS 0,26%, Šanca 0,25%, SMS 0,17%, Odvaha 0,13%, Priama demokracia 0,13%, Vzdor 0,12%, MKA 0,09%, Demokrati Slovenska 0,07%, Spoločne za Slovensko 0,06%.

8:00 V 18 slovenských väzniciach bola len 4,73-percentná volebná účasť.

7:45 Predseda hnutia ľudová strana Naše Slovensko Marian Kotleba sa zatiaľ k predbežným výsledkom parlamentných volieb nevyjadruje. Vyhlásenie poskytne až po oficálnom oznámení výsledkov.

5:05 Smer-SD vyhral po štvrtý raz parlamentné voľby, a preto mu podľa jeho predsedu Roberta Fica vzniká povinnosť pokúsiť sa zostaviť zmysluplnú a stabilnú vládu.

Podľa Fica zostavovanie nového kabinetu nebude ľahké, pričom to bude trvať dlhšie ako obyčajne. Pripomenul, že Smer-SD pred voľbami nevylúčil žiadnu politickú stranu zo spolupráce.

4:45 Podľa Józsefa Berényiho víťazom parlamentných volieb nie je nikto.

„Veľmi ťažko sa dá zostaviť vláda zo šiestich, možno až ôsmich parlamentných strán. Dostanú sa k moci nesystémové strany, subjekty, ktoré Slovensko ešte vôbec nepozná,“ zdôraznil s tým, že pravdepodobne opäť vznikne tzv. zlepenec. Môže to byť pod vedením Smeru-SD alebo terajšej opozície. „Politická stabilita bude po týchto voľbách na Slovensku minulosťou. Sme na hranici zvoliteľnosti, ale päť percent asi na záver nedosiahneme,“ podčiarkol Berényi.

3:50 Béla Bugár: Výsledok pod osem percent nebude pre Most-Híd dobrý.

"Protimigračná rétorika súčasných parlamentných strán spôsobila, že sa asi do parlamentu dostanú radikálne strany. My sme upozorňovali na škodlivosť tejto rétoriky," poznamenal.

3:35 Boris Kollár sa s Richardom Sulíkom (SaS) už dohodol na stretnutí.

3:30 Andrej Danko: "Mám veľa výhrad k Smeru-SD. Pokiaľ chcem zo strany urobiť politickú stranu, nie jednorazový projekt, tak si to vyžaduje zodpovedný prístup. Nemyslím si, že som ochotný niekomu variť kávu."

3:20 Igor Matovič: "Budeme sa pozerať, či Most-Híd, alebo KDH ledva prelezie brány parlamentu. Mrzí ma to. Pretože ak by mali tie strany o dve či tri percentá viac, tak by sme tu dnes mohli oslavovať a povedali by sme si, že Slovensko naozaj bude mať reformnú stredo-pravú vládu."

2:51 Hnutie Sme rodina - Boris Kollár má protestný charakter. Povedal jeho líder Boris Kollár vo volebnej centrále. Spájanie s ideami Mariana Kotlebu však odmietol.

01:50 Zábava vo volebnej centrále OĽaNO graduje, Igor Matovič spieval "Mama kúp mi CT"

img-3584_0a000002-c2d2-a6aa.jpg

01:25 Šéf SaS Richard Sulík sa počas bujarej zábavy pokúsil otvoriť šampanské a porezal sa

Na ruke má údajne až desat stehov, z pohotovosti sa však už vrátil do centrály.

01_0a000002-c2d2-1403.jpg

1:20 Prioritou strany Sme rodina - Boris Kollár je podporiť pravicovú vládu

Viac tu:

01:05 Podľa predsdu SNS Andreja Danka je česť, že sa jeho strana v exit polloch dotýka Národnej rady

Viac si prečítate tu:

0:21 Sulík po exil polloch neskrýval optimizmus a sebavedomie

Pozrite sa, ako reagoval na informácie, podľa ktorých by SaS mohla byť druhou najsilnejšou stranou:

23:40 Zo Štatistického úradu začali prichádzať prvé dáta

Štatistický úrad SR zverejnil prvé oficiálne výsledky parlamentných volieb. Ako prvú zverejnil zápisnicu z obce Jesenské z Levického okresu. Najviac voličov v tejto obci volilo Smer-SD. Ide však zatiaľ len o dáta z malej časti volebných miestností.

23:30 Pozrite si, aká je nálada v straníckych volebných centrálach:

22:13 Paška nepredpokladá vznik stabilnej vlády

"Musel by to byť improvizovaný cieľ a veľmi komplikované politické rozhodnutia," povedal novinárom po zverejnení výsledkov exit pollu prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška. "Ja sa naozaj obávam, či sa pri takejto konštelácii bude dať zostaviť vláda na štyri roky," uviedol s tým, že u niektorých strán môžu ešte o ich účasti v parlamente rozhodovať desatiny percenta. Paška nevylučuje, že by národniari mohli pôsobiť nasledujúce volebné obdobie v opozícii.

23:10 Toto zloženie by nebolo dobré pre Slovensko, myslí si Bugár

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár verí, že sa exit polly mýlia a skutočné výsledky volieb budú iné. "Nemyslím si, že takéto zloženie parlamentu by bolo prospešné pre Slovensko, pre jeho smerovanie a charakter," povedal na tlačovej konferencii po zverejnení prvých exit pollov.

22:45 Prvé volebné výsledky zvyknú byť nepresné pri nižších číslach

Výsledky exit pollu priniesli prvé volebné prekvapenia. Podľa komentátora Juraja Hrabka však nie sú smerodajné. Čísla sa môžu meniť najmä pri stranách na hranici zvoliteľnosti. To sa v tomto prípade dotýka KDH alebo Borisa Kollára.

22:39 Frešo: Pre SDKÚ je to veľmi zlý výsledok

Je to veľmi zlý výsledok pre SDKÚ-DS, je to niečo, čo sme nečakali, keď sme robili kampaň. Takto zareagoval predseda strany SDKÚ-DS Pavol Frešo na exit poll agentúry Focus zverejnený televíziou Markíza, podľa ktorého by strana v parlamentných voľbách získala 0,8 percenta hlasov.

22:32 Podľa Fica výsledky volieb prinesú pätovú situáciu

"Veľký mišmaš a obrovský počet politických strán v parlamente to je môj odhad," uviedol Robert Fico po príchode novinárom. Na otázku, ako dopadne Smer-SD, reagoval "uvidíme".

img-6298_0a000002-c2d1-96be.jpg

22:30 Simon: Ak sa Kotleba dostane do parlamentu, môže za to Smer

Ak sa Marian Kotleba a jeho Ľudová strana Naše Slovensko dostane do parlamentu, bude to výsledok strašenia migrantmi, ktoré posledné mesiace predvádzal vládny Smer-SD. Myslí si to podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon. Podľa exit pollu, ktorý zverejnila televízia Markíza, by kotlebovci získali 6,8 percenta hlasov a znamenalo by to 11 poslaneckých mandátov. Aj podľa výsledkov exit pollu Katedry politológie Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne sa Kotlebova strana pravdepodobne dostala do parlamentu.

22:20 Podľa povolebného prieskumu sa črtá obrovské prekvapenie.

Marian Kotleba by sa dostal do parlamentu a zďaleka nie len to. Viac sa dozviete tu:

22:00 Brány prakticky všetkých volebných miestností na Slovensku sa zatvorili

Začína sa prepočítanie hlasov.

21:40 Do centrály vládneho Smeru na Súmračnej ulici v Bratislave prišiel už aj aktuálny premiér Robert Fico.

21:35 Procházkov príhovor v hoteli

Pre predsedu strany Sieť Radoslava Procházku je z dnešného dňa dôležité číslo volebnej účasti. Ako povedal v príhovore k účastníkom volebnej noci Siete v bratislavskom hoteli Devín, „pre mňa osobne je to kľúčové číslo práve preto, že indikuje, či vôbec a v akom rozsahu ľudia ešte veria možnosti svojím vlastným hlasom na Slovensku niečo zmeniť.“

Šéf strany má pocit, že bude toto číslo dobré. To, že ľudia možno prišli k volebným urnám v prekvapujúco vysokom počte, je podľa neho veľmi dôležitý odkaz aj do budúcnosti, ktorá zrejme nebude úplne jednoduchá. „Ale myslím si, že je dobré nastaviť latku očakávaní primerane faktu, že kandidujeme po prvýkrát a je to preto všetko otvorené,“ dodal.

21:20 Do centrály SaS prichádza predseda strany Richard Sulík

img-6104_0a000002-c2d0-8986.jpg

21:10 Figeľ sa teší vyššej účasti

Podstatné je, aby Slovensko malo dobrý výsledok a malo šancu na stabilnú a zodpovednú politiku, lebo má veľa domácich aj zahraničných úloh. Po príchode do volebnej centrály KDH to vyhlásil líder hnutia Ján Figeľ. On sám je rád, že sa ozývajú hlasy o vyššej volebnej účasti. "Lebo najhoršie pre demokraciu sú ľahostajnosť a strach. Ak je to ľuďom jedno, sú pasívni, alebo zastrašení, tak sa ľahko manipulujú a ovládajú. Ak výraznej väčšine to nie je jedno, nová vláda bude mať vyššiu legitimitu pre potrebné zmeny," dodal.      

Na volebnú centrálu KDH sa akreditovalo 54 novinárov zo Slovenska, Českej republiky a Nemecka. Medzi pozvanými hosťami je aj spoluzakladateľ hnutia Ivan Čarnogurský.

5_0a000002-c2d0-0e8e.jpg

21:05 Centrála Smeru sa pomaly plní domácimi aj zahraničnými novinármi.

image_0a000002-c2cf-8182.jpg

21:00 Bugár je v centrále Mosta, bol v kostole

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár prišiel do svojej volebnej centrály. Ako uviedol, po tom, čo o 08:30 odvolil, si dal kávu aj sladkosti. Ako už ráno avizoval, cez deň stihol postrihať vinič. „Poobede sme si s manželkou zacvičili a večer som bol v kostole, aby som nemusel ráno skoro vstávať,“ prezradil s tým, že cvičí hlavne cviky na chrbticu.

Vo volebnej postupne prichádzajú členovia strany i novinári. Pozvaných je približne 270 hostí, sú to prevažne členovia strany či sympatizanti a ľudia, čo za stranu v dnešných voľbách kandidujú. Podáva sa už aj večera, hostia si môžu dať mäso na paprike s haluškami, rezne, ale aj šaláty či dezerty.

dsc0915_0a000002-c2d1-0432.jpg

20:50 O centrálu Siete má záujem aj zahraničie

Do volebnej centrály Siete sa akreditovalo 92 novinárov. Mnoho je aj zo zahraničia. Dianie tu chcú mapovať novinári z agentúry ČTK, Thomson Reuters či AFP. Prišli aj redaktori z MF Dnes, českých Hospodářskych novín, BBC News, Financial Times i ORF rádia, povedala hovorkyňa strany Karolína Ducká.

Pre hostí hrá živá hudba, pohybuje sa medzi nimi už aj predseda strany Radoslav Procházka. Sú tu už aj niektorí podpredsedovia. Pozvaní sú všetci kandidáti strany do NR SR. Tí postupne prichádzajú. Hostia medzi sebou diskutujú neformálne. Novinári sa medzi nimi môžu pohybovať, predstavitelia strany nie sú separé. 

20:45 Takto to dnes večer vyzerá vo volebnej centrále Obyčajných ľudí

Na predsedu Igora Matoviča sa zatiaľ čaká.

19:45 Vo volebnej miestnosti zasahovali hasiči

V jednej z volebných miestností v Senci, v okrsku číslo 6, v mestskej časti Svätý Martin, vypadla poobede elektrina. Aby nebol narušený priebeh parlamentných volieb ani vo večerných hodinách, na pomoc prišli hasiči s elektrickým agregátom.

18:40 V Čičave spojili voľby s referendom

Viac sa dozviete v článku:

18:35 Lístky si vzal so sebou

V obci Šarovce v Levickom okrese musela okrsková volebná komisia riešiť problém s voličom, ktorý odmietol odovzdať nepoužité volebné lístky. Podľa slov podpredsedníčky komisie Judity Antalíkovej sa jej členovia snažia ľudí usmerňovať, aby vedeli, kam majú vhodiť svoj hlas a čo urobiť so zostávajúcimi lístkami. „Sú na to vyčlenené dve osoby, ktoré ľudí usmerňujú. Stalo sa nám, že jedna osoba bola tvrdohlavá, odmietla vložiť nepoužité listiny do urny a vzala si ich so sebou. Ale nejde o nič vážne, urobil sa zápis a voľby pokračujú ďalej,“ uviedla Antalíková.

18:30 Povedali si áno a odvolili

Odvoliť na Mestský úrad do Vysokých Tatrách prišli aj svadobčania. Pár z Košíc si svoje áno povedal v Ľadovom dóme na Hrebienku a bezprostredne po tom sa spolu so všetkými 25 dospelými svadobnými hosťami vybrali hlasovať do Starého Smokovca. Novomanželia veria, že v prípade sobáša ide o správnu voľbu na celý život. 

Svoj svadobný termín v Tatrách si nevyberali kvôli parlamentným voľbám, o nich sa dozvedeli dodatočne a rozhodli sa to všetko spojiť.

18:15 Kedy sa dočkáme výsledkov volieb?

Dozviete sa tu:

17:00 Z mnohých bratislavských mestských častí hlásia dobrú volebnú časť

V Novom Meste už napríklad museli do viacerých volebných okrskov pridávať i zásteny, aby uspokojili záujem prichádzajúcich voličov, povedal hovorca novomestskej samosprávy Marek Tettinger. "Prichádza veľa ľudí a tvoria sa rady," tvrdí i hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

16:50 Grob moratórium neovplyvní

Predĺženie hlasovania v jednej z volebných miestností v obci Chorvátsky Grob podľa predsedu Štátnej komisie pre voľby Eduarda Báránya neovplyvní volebné moratórium. To by sa podľa neho predlžovalo v prípade, ak by prišlo k zdržaniu o niekoľko hodín a vo väčšom počet volebných miestností.     

Prieskumy exit poll sa podľa jeho slov môžu zverejniť po 22.00 h. Obec na svojej oficiálnej webovej stránke informovala, že volebnú miestnosť na obecnom úrade otvorili až o 7.15 h. Z tohto dôvodu bude hlasovanie v parlamentných voľbách, v okrsku číslo 1, predĺžené až do 22.15 h.

16:30 V Jasnej volilo toľko ľudí, že do komisií potrebovali dodať ďalšie hlasovacie lístky. Viac tu:

16:10 O volebnú schránku môže volič zo závažných zdravotných dôvodov požiadať aj priamo v deň volieb

Túto možnosť využili aj muskulárni dystrofici na turnaji v boccii. Viac sa dozviete tu:

15:05 Mnoho ľudí si v minulosti nechávalo volebné lístky, ktoré nepoužili, na pamiatku, alebo ako papier na "čarbanie". Teraz za to, aspoň oficiálne, hrozí trest. Viac sa dočítate tu:

rom_0a000002-c2ce-f0cb.jpg

14:50 Luník IX volí, objavili sa podozrenia

Účasť na voľbách je na najväčšom rómskom sídlisku Lunik IX v Košiciach viditeľne vyššia ako pri minulých voľbách. Členovia okrskových komisií hodnotia priebežný záujem voličov ako nadpriemerný. Lunik IX je pritom známy rekordne nízkou volebnou účasťou.

V mestskej časti sa objavili podozrenia z údajného prísľubu prospechu za odovzdané hlasy. Predseda okrskovej komisie č. 2 Michal Síkora však uviedol, že podľa dostupných informácií nešlo zatiaľ o nič konkrétne, neboli ani sťažnosti.

14:38 Do parlamentných volieb sa aktívne zapojíli aj slovenské nemocnice

Viac sa dozviete tu:

14:35 Cestou do volebnej miestnosti vás môže ofúknuť

Meteorológovia varujú pred silným vetrom v regiónoch západného a severného Slovenska. Výstraha prvého stupňa platí do 18.00 h. Vietor môže miestami v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 60 až 75 kilometrov za hodinu. Na horách severného Slovenska fúka ešte silnejšie.

14:15 V Banskej Bystrici môžu ľudia bez domova voliť v jedinom volebnom okrsku

13:46 Polícia preveruje podozrenia z porušenia zákona o volebnej kampani v mestách Bytča a Rajec

"Operačné stredisko KR PZ v Žiline prijalo v sobotu 5. marca predpoludním oznámenie vo veci podozrenia z porušenia zákona o volebnej kampani v meste Bytča. Polícia v súčasnej dobe dokumentuje aj podozrenie z porušenia zákona o volebnej kampani aj v meste Rajec," uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Radko Moravčík.

Doplnil, že polícia po zdokumentovaní v zmysle zákona odstúpi oba prípady príslušnému správnemu orgánu.

13:36 V Bratislave zomrel pred volebnou miestnosťou muž

Sedemdesiatpäťročný muž skolaboval a následne zomrel pred volebnou miestnosťou na Novohradskej ulici v bratislavskom Ružinove. "Privolaným záchranárom sa, žiaľ, muža nepodarilo oživiť," uviedol hovorca operačného strediska Boris Chmel.

12:50 Statusy na sociálnych sieťach o voľbách neporušujú moratórium

Uviedol to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Moratórium platí do uzavretia volebných miestností o 22.00 h.

Štátna komisia pre voľby sa touto otázkou podľa jeho slov zaoberala na svojich predchádzajúcich zasadnutiach. Vtedy uviedla, že zákaz zverejňovania internetového obsahu po skončení volebnej kampane sa vzťahuje na všetky druhy informácií a služieb, za ktoré sa obvykle platí úhrada. "Kritériom pre to, čo je v úvodzovkách povolené počas volebného moratória alebo nie je povolené v tomto čase, je, či sa za to obvykle platí úhrada," dodal Bárány.

Zo stanoviska štátnej komisie ďalej vyplýva, že uverejňovanie bezplatných statusov prostredníctvom sociálnych sietí sa nepovažuje za vedenie volebnej kampane.

12:49 Odsúdení mafiáni sú po rokoch opletačiek so zákonom často znalcami zákonov. Odopretie volebného práva ich mohlo zamrzieť

Viac sa dozviete tu:


12:39 Parlamentné voľby v Jasnej sa stali doslova atrakciou

Viac sa dozviete tu:

12:19 Svoje právo voliť využil aj predseda strany #Sieť Radoslav Procházka

prochazka_0a000002-c2ce-747a.jpg

12:09 V obci Babín v okrese Námestovo sa pokúsil miestny občan odcudziť prenosnú volebnú urnu

Zámerom muža bolo podľa predsedu okrskovej volebnej komisie Miloš Lipničan prerušiť voľby. "Ráno prišiel do volebnej miestnosti s tým, že ide voliť. Potom si to rozmyslel a povedal, že nechce, aby sa voľby konali. Zobral prenosnú volebnú urnu a pokúsil sa ju vyniesť z miestnosti," vysvetlil. Prípad už vyšetruje polícia.

11:11 Predseda hnutia Sme Rodina Boris Kollár odvolil v sprievode niektorých zo svojich detí

kollar_0a000002-c2cd-c624.jpg

10:50 Šef hnutia OĽaNO odhlasoval na Základnej umeleckej škole v Trnave v sprievode rodiny

matovic-2_0a000002-c2cd-4b00.jpg

10:47 Líder SNS Andrej Danko sa k volebnej urne dostavil v sprievode svojho syna

danko_0a000002-c2cc-cfb6.jpg

10:17 Prezident Andrej Kiska počas volieb využil len dva krúžky

Slovenský prezident Andrej Kiska počas volieb do Národnej rady nevyužil všetky krúžky, ako povedal pre médiá, zakrúžkoval len dvoch kandidátov. Odvoliť prišiel na Mestský úrad v Poprade v sprievode svojej manželky a mladšieho syna.

„Každý jeden človek, ktorému záleží na Slovensku, by dnes mal ísť voliť. Osobne som sám napätý a uvidíme ako to dopadne, večer budem s napätím očakávať na výsledky,“ uviedol prezident. Opäť označil tieto voľby za jedny z najdôležitejších tohto desaťročia. „Je to ťažké obdobie pre Európu, uvidíme, ako dokáže naša krajina pridať, či si dokážeme vybrať priority,“ doplnil. Každého, kto je ešte doma a váha, či ísť voliť, poprosil, aby k volebným urnám prišiel. Ako povedal, bol by rád, ak by volebná účasť presiahla 60 percent.

Slovenský prezident strávi zvyšok dňa s rodinou v Poprade, venovať sa bude príprave obedu a poobede plánuje s rodinou návštevu kina. Odvoliť vo svojej funkcii prišiel s manželkou po prvýkrát, podľa jeho slov ju prehovárať nemusel, chcela ísť voliť.


kiska_0a000002-c2cc-5174.jpg

10:14 Svoj hlas odovzdal v Bratislave aj predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík s rodinou

„Mám už štyri deti, tiež sa snažím. Pretože veľa dobre vychovaných a vzdelaných detí je najlepší dôchodok. Naštudoval som si demografickú krivku a dospel som k záveru, že musím mať veľa detí, ak chcem slušný dôchodok,“ povedal po hlasovaní na základnej škole v bratislavskom Starom meste Sulík.

Predseda SaS očakáva, že volebná účasť sa bude pohybovať medzi 55 až 60 percentami, mimoriadne veľkú účasť na dnešných parlamentných voľbách neočakáva.


sulik_0a000002-c2cb-c7b8.jpg

10:16 K volebným schránkam prichádzajú od skorého rána okrem bežných voličov aj samotní politici

Viac sa dozviete tu:

9:56 Ján Figeľ volil v sprievode vnučky, verí v dvojciferný výsledok KDH

Voľby do Národnej rady sú dôležité pre to, aké bude Slovensko a aké Slovensko odovzdáme svojim deťom. Vyhlásil to líder KDH Ján Figeľ po tom, ako v Bratislave odvolil aj v sprievode svojej manželky a vnučky. On sám dúfa, že prevládne zodpovednosť dnešného dňa."Je to v rukách občanov, závisí to od toho, kto príde. Tí, čo zostávajú doma, nechávajú to na ostatných," upozornil na margo očakávanej podpory pre KDH.

Kresťanskodemokratické hnutie podľa Jána Figeľa dúfa, že v tohtoročných parlamentných voľbách dosiahne dvojciferný výsledok. Túto ambíciu považuje Figeľ za oprávnenú, keďže hnutiu sa takýto výsledok podarilo dosiahnuť aj v posledných komunálnych, regionálnych a európskych voľbách. "Závisí to však od občanov a od počtu, v ktorom prídu voliť, lebo tí, ktorí zostanú doma, nechávajú to na ostatných," zdôraznil pred novinármi.

figel_0a000002-c2ca-b4a8.jpg

9:38 Predseda Národnej rady Peter Pellegrini odvolil v obci Demänová

pellegrini_0a000002-c2ca-2e0c.jpg

8:52 Na Špeciálnej základnej škole v Šamoríne odvolil už aj predseda strany Most-Híd Béla Bugár

Tieto voľby môžu byť prelomové, ukážu totiž, či sa dajú robiť zmeny. Ukážu, či sa dá účinne bojovať proti korupcii, či sa dá upevniť právny štát alebo či sa budú regionálne rozdiely zmenšovať. Predseda strany Most-Híd Béla Bugár to povedal po tom, čo spolu so svojou rodinou odvolil v mieste svojho bydliska v Šamoríne. Podľa Bugára bude dôležité, aká vláda vznikne.

Bugár si želá podľa vlastných slov dvojciferný výsledok. "Vzhľadom na niektoré falošné informácie, ktoré sa objavili v médiach, neviem. Dúfam však, že budeme blízko dvojcifernému číslu," povedal Bugár. Po volebnom akte chce predseda strany Most-Híd začať strihať vinič, poobede cvičiť a večer bude čakať na výsledok.

bugar_0a000002-c2c9-b29f.jpg

8:50 Okrem priamych prenosov vám prinesieme aj zaujímavých hostí a najaktuálnejšie výsledky

Viac sa dozviete tu:

8:19 V bratislavskej Karlovej Vsi hlasujú za politické strany i za systém parkovania

Obyvatelia Karlovej Vsi majú možnosť prispieť k rozhodnutiu o novom zložení národného parlamentu, ale aj o nových pomeroch v mestskej časti. Spolu s voľbami do NR SR sa v Karlovej Vsi koná miestne referendum zamerané na otázku parkovania i prevádzku herní.

8:17 Parlamentné voľby sleduje aj medzinárodná pozorovateľská misia OBSE

Na Slovensko vyslala šesť expertov. Viac sa dozviete tu:

8:00 Premiér Robert Fico odvolil so svojou manželkou Svetlanou, rešpektovať bude akýkoľvek výsledok

Ľudia si v parlamentných voľbách vyberajú nielen svojich zástupcov, ale aj charakter krajiny. "Majú to v rukách, ja budem rešpektovať akýkoľvek výsledok," povedal premiér a predseda Smeru Robert Fico. Predpokladá, že do Národnej rady sa môže dostať rekordne veľký počet strán.

Fico svoj hlas odovzdal hneď ráno vo volebnej miestnosti v škole na bratislavskej Majerníkovej ulici. "Je to už také dosť tradičné pre mňa a moju rodinu. Chceme potom cez deň si zariadiť nejaké rodinné veci, ešte mám na starosti psa, ale z praktických dôvodov a je tu aj menej ľudí," povedal.

Posledné hodiny moratória pred voľbami strávil podľa svojich slov upratovaním v práci. Teraz plánuje rodinný obed a športovať. "Už okolo takej piatej-šiestej si pôjdeme obhrýzať nechty do centrály Smeru," uzavrel.

fico_0a000002-c2c9-358e.jpg

07:00 Na celom Slovensku sa otvorili volebné miestnosti

Slováci volia nových poslancov do Národnej rady. Ide v poradí už o deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989. Štát vyjdú na 10,7 milióna eur. O priazeň voličov sa uchádza 2882 kandidátov z 23 politických subjektov. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h.

06:00 Volebné miestnosti v drvivej väčšine okrskov sa otvárajú o siedmej ráno. Voliť môže vyše 4,4 milióna oprávnených voličov.

05:50 Spísali sme pre vás, čo všetko potrebujete vedieť predtým, ako pristúpite k voľbám. Dozviete sa v tomto článku:

05:30 Vitajte v online spravodajstve webu TA3

V tomto článku sa dozviete najaktuálnejšie a najdôležitejšie informácie z volieb, postrehy odborníkov a neskôr aj prvé informácie o volebných výsledkoch. Ak si chcete pred odchodom do volebnej miestnosti naposledy preštudovať kandidátky politických strán, nájdete ich tu. Ak si chcete pozrieť posledné prieskumy verejnej mienky, zverejnené pred začiatkom moratória, nájdete ich tu. Predvolebné diskusie s lídrami politických strán nájdete na tomto mieste.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok