Šéf OKS podal trestné oznámenie na Fica. Dôvodom sú posledné tlačovky

SITA
8.2.2016 16:18

Predseda OKS Ondrej Dostál podal na generálnu prokuratúru trestné oznámenie, ktorým reaguje na dve tlačové besedy premiéra Roberta Fica.

Šéf OKS podal trestné oznámenie na Fica. Dôvodom sú posledné tlačovky
SITA/Urban Klement

Tlačové besedy o Matovičovi

Fico na tlačovkách informoval o daňových kontrolách predchádzajúceho podnikania Igora Matoviča a novinárom predložil aj viaceré dokumenty a záznamy daňových úradov. „Nie je žiadny dôvod, aby takýmito informáciami disponoval predseda vlády a už vôbec nie je dôvod, aby predseda vlády zverejňoval takéto informácie za účelom škandalizácie opozičného politika,“ povedal novinárom Dostál.

Trestné oznámenie podal preto, lebo podľa neho mohli byť spáchané trestné činy ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva, zneužívania právomoci verejného činiteľa a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. „Týchto trestných činov sa podľa nás mohol dopustiť buď samotný premiér Fico tým, že tie informácie sprístupnil verejnosti, alebo osoby, ktoré mu tie informácie poskytli alebo sprostredkovali,“ vysvetlil Dostál.

Premiér podľa jeho slov zatiaľ pôvod informácií nevysvetlil. „Nevieme si predstaviť, že by existovalo zdôvodnenie, ktoré by takýto postup legitimizovalo. Teda, že by sa k nim dostal legálnym a zákonným spôsobom a že by mu nejaký zákon umožňoval takéto informácie, ktoré evidentne pochádzajú z daňového konania a sú predmetom daňového tajomstva, zverejniť,“ podotkol Dostál na margo Ficovho konania.

2_0a000002-b389-7e89.jpg

Osobitný motív pomsty

Dostál dúfa, že sa orgány činné v trestnom konaní s týmto podaním nejakým spôsobom vysporiadajú. „Tu situácia vyzerá na rozdiel od iných, napríklad korupčných káuz, jasne. Tu premiér krajiny v priamom prenose na tlačovej besede zverejnil údaje a dokumenty, ku ktorým nemal mať prístup a ktoré nemal zverejňovať,“ dodal.

V podaní upozorňuje na to, že za spáchanie tohto trestného činu z osobitného motívu je vyššia sadzba, ktorá sa posudzuje prísnejšie. „Osobitným motívom je aj pomsta. V tomto prípade žiadame aj prešetriť, ak náhodou také konanie bolo trestným činom, či nebolo spáchané z osobitného motívu pomsty, lebo toto nesie všetky znaky klasického vybavovania si účtov s politickým protivníkom. Zvýšená sadzba v prípade tohto trestného činu sú tri až osem rokov,“ konštatoval Dostál 

Trestné oznámenie podľa jeho slov podáva sedem ľudí, okrem Dostála sú to Vladimír Dolinay, Jakub Nedoba, Ivan Kuhn, Juraj Smatana, Štefan Pecen a Radoslav Kováč. Zhodou okolností sú podľa Dostála traja zo spomínaných siedmich signatárov učitelia. Aby predišli problémom s doručovaním zásielok, ktoré sa v minulosti pri Ficovi vyskytli, v podaní uviedli, že do volieb zastihnú orgány činné v trestnom konaní premiéra na úrade vlády a potom v centrále Smeru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok