Futbalista Vlček dostal výnimočný trest, súd neobmäkčila ani jeho prísaha

TA3 TASR
14.1.2016 12:55

Bývalý futbalista Richard Vlček, obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu pokusu, ide do väzenia na 25 rokov. Definitívne o tom rozhodol Najvyšší súd.

Emotívna prísaha

Súd zamietol jeho odvolanie voči rozsudku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Rozsudok je právoplatný a nie je možné sa voči nemu odvolať. „Špecializovaný trestný súd výrok o vine založil na celej skupine nepriamych dôkazov, ktoré tvoria ucelený reťazec, a priamom dôkaze, ktorým je výpoveď poškodeného,“ skonštatoval okrem iného sudca pri odôvodňovaní rozhodnutia. Podľa neho ide o rozumnú istotu, a nie o pravdepodobnosť, že Vlček skutok spáchal. „Najvyšší súd nemal o jeho vine žiadne pochybnosti,“ doplnil.

Senát tak neobmäkčila ani emotívna reč Richarda Vlčeka, ktorý si pred poradou senátu položil pravú ruku na hruď a so zdvihnutou ľavačkou prisahal, že so skutkom nemá nič spoločné. „Miroslav, ja som to nebol. Nie je jeden jediný relevantný dôkaz, žiaden znalec, ústav neposkytol žiaden dôkaz, ktorý by svedčil pre záver, že som sa tohto skutku dopustil ja. Posudkov bolo viac ako 40 a všetky boli negatívne. Na druhej strane stojí iba subjektívny pocit pána prokurátora, ako to mohlo byť, ale vzhľadom na časové a priestorové súvislosti a objektívne okolnosti prípadu nie je možné, aby som to vykonal tak, ako je uvedené,“ vyhlásil na súde.

Strieľal na bývalého svokra

Obhajoba spochybňovala aj samotnú výpoveď poškodeného, ktorého sa Vlček podľa súdu pokúsil zavraždiť. Ten totiž krátko po streľbe tvrdil, že útočníka nespoznal a Vlčeka ako strelca označil až po zhruba troch mesiacoch.

„Obžalovaného spoznal ako strelca v prípravnom konaní aj na hlavnom pojednávaní. Musel byť v obrovskom šoku, obrovskom strachu, čo sa bude ďalej diať, či to zranenie vôbec prežije. Je evidentné, keď si dal všetky veci dohromady, tak musel zobrať zodpovednosť, že to bol Vlček. Myslím, že akceptovateľným spôsobom to potvrdili aj v znaleckom posudku,“ skonštatoval okrem iného sudca.

Podľa rozsudku ŠTS je Vlček vinný, že 15. júna 2014 štyri razy vystrelil na svojho bývalého svokra s úmyslom usmrtiť ho. Ten prežil a z ťažkých zranení sa dostával niekoľko mesiacov. Poškodený je otcom exmanželky Richarda Vlčeka, ktorú neznámy páchateľ zavraždil ešte na jeseň 2009. Pracovala ako detská lekárka. Polícia pár hodín po jej smrti zadržala práve Richarda Vlčeka a posadila do cely. Nakoniec ho však z ničoho neobvinila. Jej smrť je do dnešných dní neobjasnená. Trestné stíhanie v tejto veci bolo prerušené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok