Armáda sa zľakla nového vynálezu, robotické zvieratá sú príliš hlučné

TA3
9.1.2016 20:00

Šokujúco realistické pohyby majú roboty, ktoré vyvinula firma Boston Dynamics. Ich výskum dotovala armáda, ktorá dúfa, že ich čoskoro využije. Dominancii robotov na frontových líniách však bráni ešte jedna vec – hlučnosť ich motorov.

Armáda sa zľakla nového vynálezu, robotické zvieratá sú príliš hlučné
Sgt. Sarah Dietz, U.S. Marine Corps

Pomôžu aj v ťažkom teréne

Firma Boston Dynamics, ktorú získal do svojho portfólia Google, vyvinula veľmi pohyblivé roboty. Stroje sa podobajú na veľké psi. Americká armáda výskum dotovala a testovala ich na vojenských cvičeniach. Vysokopohyblivé roboty dokázali držať krok na dlhých pochodoch aj v náročnejšom teréne.

Prvý robot LS3 bol naprogramovaný tak, aby nosil vojakom náklad, zvládal členitý terén a dokázal sa vyhýbať veľkým prekážkam. Priemerný vojak nosí na pochode aj 32 kilogramov, ale tento robo-pes s palivom na vyše 30-kilometrový pochod odnesie 180 kilogramov.

Veľké testovanie prebehlo na najväčšom námornom cvičení na svete The Rim of the Pacific v lete 2014. Na obrovských manévroch v okolí Havajských ostrovov sa zúčastnili dve desiatky krajín a 25-tisíc ľudí. K robo-psovi pridelili jedného vojaka, ktorý dohliadal na jeho prevádzku. "Môžem povedať, že 70 - 80 percent terénu, ktorým ideme, môže prejsť," tvrdil po cvičení vojak Brandon Dieckmann. Niekoľkokrát robot aj spadol, ale vďaka kontrolným mechanizmom sa sám dokázal postaviť na nohy.

Manévre však ukázali, že benzínom poháňaný motor je príliš hlučný na využitie na bojisku. Motor robota by ľahko prezradil polohu jednotky, ktorá by sa chcela pohybovať nebadane.

Tichší je aj slabší

Boston Dynamics postavil aj tichšie zariadenie, elektricky poháňaného robota Spota. Snímač na jeho hlave mu dovoľuje zorientovať sa v teréne a zistiť, či je nablízku iný robot alebo jeho majiteľ, aby ho nasledoval. Práve tento typ robota ukázala firma cez vianočné sviatky. Naaranžovala ho ako soba Santa Clausa. Lenže Spot môže niesť iba 18 kilogramov a to nie je dosť, aby bol nápomocný pre pechotu.

Plánovalo sa, že robotického psa by mohli nasadiť presne tam, kde aj reálneho psa, teda pri mapovaní katastrof a pri záchranných misiách.

"Problém je v tom, že Spot v súčasnej konfigurácii nemá autonómiu. Má schopnosť chodiť po akomkoľvek prostredí, ale musí byť kompletne riadený," povedal kapitán James Pineiro.

Nezodpovedanou otázkou zostalo aj to, ako by sa robo-pes opravil, ak by sa pokazil priamo na misii. Armáda nepovažuje oba stroje za vhodné na nasadenie do boja, ale testovanie ukázalo potenciál robotiky. „Dôležité bolo naučiť sa viac o autonómnej navigácii a o výzvach pri tvorbe štvornohého robota vhodného na ostrú prevádzku," prehlásila hovorkyňa výskumného centra amerického námorníctva Kyle Olsonová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok