Kráľovná Alžbeta II. oslavuje 60 rokov panovania

TA3, SITA
6.2.2012 06:49

Presne pred šiestimi desaťročiami totiž skonal jej otec Juraj VI. a 25-ročná Alžbeta sa stala novým vládcom Británie. Štvordňové oficiálne oslavy jej nástupu na trón sa budú konať v Londýne až v lete.

Kráľovná Alžbeta II. oslavuje 60 rokov panovania
SITA

Britská kráľovná Alžbeta II. si v pondelok pripomína významné jubileum 60 rokov na čele Spojeného kráľovstva. Presne pred šiestimi desaťročiami totiž skonal jej otec Juraj VI. a 25-ročná Alžbeta sa stala novým vládcom Británie. Jej oficiálna korunovácia sa konala o viac ako rok neskôr, v júni 1953 a preto sa očakávané, štvordňové oficiálne oslavy jej nástupu na trón budú konať v Londýne až v lete. Alžbeta je po kráľovnej Viktórii najdlhšie panujúcou britskou kráľovnou v tisícročnej histórii kráľovstva na britských ostrovoch.

V súvislosti s pondelkovým 60. výročím smrti jej otca a získania titulu kráľovná, 85-ročná Alžbeta poďakovala národu za "úžasnú podporu, ktorú ste mne a princovi Philipovi za tie roky preukázali". Slová uznania na adresu najdlhšie vládnuceho monarchu v Európe vyslovil aj premiér David Cameron, ktorý ocenil jej "skúsenosť, dôstojnosť a tichú autoritu", s akou Británii vládne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok