Alah asi zbavil tureckú vládu rozumu, vyhlásil Putin v očakávanom prejave

TA3 ČTK TASR
3.12.2015 11:11

Putin vystúpil s tradičným posolstvom o stave krajiny. Vyzval na spoločný front proti terorizmu a tvrdo kritizoval tureckú elitu za zostrelenie stíhacieho bombardéra.

Sýria hlavnou hrozbou pre Rusko

Ruský prezident sa vyslovil za vytvorenie "spoločného frontu na boj s terorizmom". Vysvetlil, že nie je v silách jednej krajiny poraziť terorizmus. Putin v Kremli pred poslancami Federálneho zhromaždenia vystúpil s tradičným posolstvom o stave krajiny, ktoré sa začalo minútou ticha za ruských vojakov padlých v Sýrii.

V prvej časti posolstva sa venoval boji s terorizmom, keď vyhlásil, že "každá krajina musí potvrdiť svoju solidaritu v boji s teroristami nie slovami, ale činmi".
Ďalej uviedol, že Rusko v boji s terorizmom zaujíma líderskú pozíciu. Zdôraznil, že Rusko musí zlikvidovať teroristov ďaleko od svojich hraníc. Teroristov v Sýrii pritom označil za hlavnú hrozbu pre Rusko.

Podľa Putina nesmie dochádzať k žiadnym pokusom kryť ich a spolupracovať s nimi. V tejto súvislosti spomenul Turecko, o ktorom Rusko tvrdí, že obchoduje s extrémistickou organizáciou Islamský štát a nakupuje od nej ropu. "Nesmieme pripustiť žiadny zločinecký, krvavý biznis s terorizmom," zdôraznil. Putin vyhlásil, že "neslobodno uplatňovať dvojité štandardy na teror alebo využívať teroristické skupiny na vlastné ciele", čo bola podľa agentúry Reuters zjavne výzva adresovaná západným štátom.

Alahov trest?

V súvislosti s nedávnym incidentom, keď turecká stíhačka zostrelila ruský stíhací bombardér, Putin uviedol, že Rusko je pripravené spolupracovať s Tureckom v regionálnych záležitostiach, ale upozornil, že Turecko "oľutuje" to, čo spáchalo.

Súčasne však podčiarkol, že Rusko sa "nechystá rinčať zbraňami". Turecké vedenie podľa neho nesie "priamu zodpovednosť za smrť našich vojakov v Sýrii". "Vždy to budeme považovať za zradu," vyhlásil Putin a dodal, že "len Alah vie, prečo to vlastne urobili. Zjavne sa Alah rozhodol potrestať vládnucu elitu v Turecku, keď ju zbavil rozumu a úsudku."

Prejav v priamom prenose vysielali hlavné ruké televízie. Priamo v Georgijevskej sále moskovského Kremľa ho okrem poslancov Štátnej dumy a Rady federácie sledovali aj ruskí a zahraniční novinári, diplomati a ďalší hostia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok