Poslanci schválili zmenu zákona, aby sa neopakoval prípad Štvrtecký

SITA
14.11.2015 14:38

Šéf vydieračskej skupiny Miroslav Štvrtecký sa dostal na slobodu po povolení obnovy konania, lebo o jeho väzbe nebolo rozhodnuté bezodkladne.

Poslanci schválili zmenu zákona, aby sa neopakoval prípad Štvrtecký
TASR

Vymedzili postup súdov

Nejasnosti v pravidlách v súvislosti s väzbou po povolení obnovy súdneho konania by sa už nemali vyskytnúť. Parlament schválil pozmeňujúcich návrh trestného zákona, ktorý presne vymedzuje postup súdov, a tak by sa už nemal zopakovať prípad Štvrtecký. Šéf vydieračskej skupiny Miroslav Štvrtecký sa dostal na slobodu po povolení obnovy konania, lebo o jeho väzbe nebolo rozhodnuté bezodkladne.

Ako vysvetlila hovorkyňa ministerstva Alexandra Donevová, cieľom novely je, aby sa zamedzilo pri povoľovaní obnovy konania právnemu vákuu vo vzťahu k väzbe. Navrhli sme preto, aby rozhodnutie o väzbe bolo vykonateľné momentom rozhodnutia o povolení konania, vysvetlila Donevová.

Okrem zmeny trestného poriadku chce ministerstvo spravodlivosti aj úpravu vyhlášky o Spravovacom a kancelárskom poriadku pre okresné a krajské súdy, Špecializovaný súd i vojenské súdy. Na najvyššom súde aj na Špecializovanom trestnom súde prijali po kauze Štvrtecký organizačné opatrenia.

Odsedel si 9 rokov

Miroslav Štvrtecký bol za vydieranie právoplatne odsúdený na 24 rokov vo väznici s maximálnym stupňom stráženia, deväť rokov si už odsedel. Požiadal o obnovu konania, Špecializovaný trestný súd mu 15. júna vyhovel. On sa však voči tomuto rozhodnutiu odvolal, a tak o obnove konania rozhodoval senát najvyššieho súdu. Aj ten na základe nálezu ústavného súdu musel povoliť obnovu konania. Po rozhodnutí o povolení obnovy konania nebolo však neodkladne rozhodnuté o jeho vzatí či nevzatí do väzby.

Proti rozhodnutiu o väzbe z 23. júla sa Miroslav Štvrtecký odvolal a senát najvyššieho súdu ho prepustil z väzby. Špecializovaný trestný súd 29. septembra vymeral Štvrteckému 21 rokov väzenia. Rozsudok ešte nie je právoplatný, Štvrtecký sa proti rozsudku na mieste odvolal, odvolanie podal aj prokurátor. Rozhodovať teda bude najvyšší súd a na jeho verdikt čaká Štvrtecký na slobode.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok