Žena namiesto školám posielala peniaze na svoj účet, spreneverila tisíce eur

TA3 TASR
6.11.2015 16:47

Radnica v Rimavskej Sobote má na krku finančný škandál. Jedna z pracovníčok odboru školstva neposielala peniaze základným a materským školám, ale presúvala ich na svoj súkromný účet. Mesto takto mala okradnúť o takmer 70 tisíc eur.

Obvinená referentka je vo väzbe za iný skutok

Zo sprenevery približne 68.000 eur je podozrivá bývalá pracovníčka odboru školstva Mestského úradu v Rimavskej Sobote. Informáciu TASR potvrdil primátor mesta Jozef Šimko, ktorý po zistení skutku poveril hlavného kontrolóra mesta spracovať príslušný materiál a podať v predmetnej veci trestné oznámenie na okresnú prokuratúru.
„Táto zamestnankyňa, ktorá pracovala ako referentka ekonomiky, od mája 2014 do 21. augusta 2015 presúvala finančné prostriedky mesta z rozpočtu odboru školstva na svoj vlastný účet a účet svojej dcéry. Spolu šlo o 29 prevodov. Mrzí ma hlavne, že vedúci odboru školstva a ďalší pracovníci, ktorí mali podpisový vzor a kontrolovali ju, na to neprišli,“ konštatoval primátor.

Dodal, že referentka už na úrade nepracuje, pretože sa momentálne nachádza vo výkone trestu odňatia slobody za iný skutok. „Pred dvomi rokmi totiž spôsobila dopravnú nehodu a bohužiaľ, boli pri nej usmrtené dve osoby,“ doplnil.

Ako ďalej uviedol, kolegyňa spomínanej referentky v marci tohto roku zistila tri prípady neoprávneného prevodu financií vo výške zhruba 4400 eur. „Bohužiaľ, neinformovala nás o tom, ale iba upozornila referentku, ktorá jej prisľúbila, že financie prevedie nazad mestu. To sa aj stalo, uvedených 4400 eur vrátila, zvyšok však nie a v spreneverovaní pokračovala ďalej,“ povedal Šimko.

Audit nič nezistil

Keď referentka nastúpila do výkonu trestu za spôsobenú dopravnú nehodu, primátor spomínanú kolegyňu presunul na jej pracovné miesto. „Až vtedy nás informovala o chýbajúcich prostriedkoch. Zanedbala tým svoju povinnosť, mala to hlásiť okamžite v marci a škody by boli nižšie, pretože referentka 21.000 eur z celkovej sumy spreneverila práve od marca do augusta,“ vyjadril sa primátor a doplnil, že neoznámenie skutku považoval za hrubé porušenie pracovnej disciplíny a riešil to okamžitým prepustením z pracovného pomeru.

Podľa jeho ďalších slov boli spreneverou viac ako samotný mestský úrad poškodené jednotlivé materské a základné školy. „Išlo totiž napríklad o peniaze, ktoré tieto školy získavajú za prenájom svojich priestorov a ďalšie činnosti. Financie prišli na mestský úrad, ale spomínaná pracovníčka ich už školám nepreposlala. Namiesto toho ich odoslala na svoj účet,“ vysvetlil Šimko s tým, že si počínala veľmi prefíkane a rafinovane a svoje machinácie dokázala dobre zakrývať. „Nič nebolo zistené ani v rámci auditu, ktorý nám v zmysle zákona každoročne robí externá firma,“ podotkol.

Sprenevery sa objavili po nehode

Referentka na úrade pracovala viac ako 10 rokov a podľa primátorových slov s ňou nikdy neboli problémy. „Poctivo a čestne si plnila svoje povinnosti, každý na úrade si ju vážil. Zrejme zapracovala psychika, pretože peniaze začala spreneverovať až po dopravnej nehode. Hovorí sa, že ich mohla použiť na zaplatenie dlhov advokátom, alebo ako náhradu škody pre poškodených v rámci dopravnej nehody,“ načrtol primátor.

Vedenie mesta uvažuje v súvislosti s chýbajúcimi financiami so zavedením úsporných opatrení. „Nejaké opatrenia musíme prijať a boli tu už isté návrhy, ktoré by som však zatiaľ nechcel konkretizoval. Zvážime ich, nerád by som však siahal na platy zamestnancov,“ uzavrel primátor s tým, že chýbajúce financie neohrozia chod škôl v meste.

Prijatie trestného oznámenia potvrdila TASR aj hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Andrea Petrovičová. „Trestné oznámenie bolo z Okresnej prokuratúry doručené na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Rimavskej Sobote. V zákonnej lehote bude rozhodnuté o ďalšom postupe,“ konštatovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok