Po štvrťstoročí otvorili na Slovensku prvú novopostavenú nemocnicu

TA3 SITA
3.11.2015 16:43

V Bratislave pribudla nová Nemocnica svätého Michala, ktorá spadá pod ministerstvo vnútra. Nemocnica je akciovou spoločnosťou so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu.

Investícia 50 miliónov eur

"Po prehliadke niektorých priestorov tejto nemocnice môžeme naozaj skonštatovať, že je to najmodernejšie zdravotnícke zariadenie, aké si vieme predstaviť, vrátane najmodernejších technológií, ktoré má táto nemocnica k dispozícii," povedal na otvorení premiér Robert Fico. Investícia predstavovala 50 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty.

Podľa predsedu vlády napriek tomu, že nemocnica spadá pod rezort vnútra, len 10 % kapacity bude slúžiť bezpečnostným zložkám, zostávajúcich 90 % bude pre verejnosť.

"Máme tu dnes k dispozícii 120 lôžok, ktoré sa dajú rozšíriť až na 140 lôžok. Rád som si vypočul správu, že je záujem rezortu pokračovať vo výstavbe, pretože je tu jeden priestor, kde by sa dala postaviť druhá etapa takejto modernej nemocnice, čím by sa rozšírila kapacita prakticky na 240 až 250 lôžok, čo už je veľmi slušná nemocnica z hľadiska kapacít," povedal Fico.

Potreby silových rezortov

Ministra vnútra Roberta Kaliňáka teší, že nová nemocnica vyrástla za dva roky od poklepania základného kameňa "Peniaze sme alokovali na túto nemocnicu ešte počas prvej vlády, vtedy sme dostali podporu," dodal minister. Rekonštrukcia staršieho krídla išla cez elektronickú aukciu, kde sa ušetrilo 385 tisíc eur, ktoré by sa mali použiť na ďalšie vybavenie. Kaliňák skôr uviedol, že ide o prvé otvorenie nemocnice na Slovensku po 25 rokoch.

Nemocnica sv. Michala je akciovou spoločnosťou so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu v pôsobnosti ministerstva vnútra. Založená bola v decembri 2008, o pol roka neskôr sa zlúčila so zanikajúcou Nemocnicou ministerstva obrany, a. s. a stala sa jej právnym nástupcom.

Zdravotnú starostlivosť poskytuje širokej verejnosti s osobitným prihliadnutím na potreby silových rezortov, ústredných orgánov štátnej správy, vlády, prezidenta, diplomatického zboru, Slovenskej informačnej služby a Národného bezpečnostného úradu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok