Dohoda o vytvorení spoločného štátu Čechov a Slovákov oslavuje storočnicu

ČTK
21.10.2015 10:35

Pred sto rokmi, 22. a 23. októbra 1915, sa v americkom Clevelande konala schôdzka, ktorá bola jedným zo stavebných kameňov vzniku Československej republiky.

Dohoda o vytvorení spoločného štátu Čechov a Slovákov oslavuje storočnicu
ČTK

Viac ako rok po vypuknutí prvej svetovej vojny, ktorá nakoniec znamenala rozpad habsburskej monarchie, sa zástupcovia Čechov a Slovákov zhodli na tom, že budú usilovať o vytvorenie spoločného štátu.

Predstavitelia historických krajín zastupovaní Českým národným združením a Slovenskou ligou podpísali v meste, ktoré bolo významným centrom slovenskej komunity v USA, takzvanú Clevelandskú dohodu. Tá okrem iného stanovila, že nový štát bude federáciou a Slovensku zaručila autonómiu s vlastným snemom, štátnou správou a úplnou kultúrnou slobodou.

Krátko na to, v novembri 1915, Český komitét zahraničný, prvý politický orgán zahraničného odboja, vydal vyhlásenie, v ktorom formuloval myšlienku československej samostatnosti a de facto vyhlásil boj Rakúsko-Uhorsku.

Úsilie o vytvorenie nového štátu vyvrcholilo 30. mája 1918 Pittsburskou dohodou, v ktorej sa predstavitelia českých a slovenských organizácií v USA zaviazali zriadiť spoločný štát s republikánskou vládnou formou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok