Prílev migrantov láme rekordy, Nemecko dočasne zaviedlo kontroly na hraniciach

TA3 TASR
13.9.2015 12:09

Prílev migrantov do Maďarska dosiahol nový rekord. Hranice krajiny nelegálne prekročilo 4330 ľudí, medzi nimi aj vyše 1000 detí. Ide o vyše 700 migrantov viac, než bol doterajší najvyšší počet za jeden deň. Nemecká vláda v reakcii na utečeneckú krízu dočasne zaviedla hraničné kontroly.

Vrátili ich do tábora

Väčšina migrantov prichádza do Maďarska cez srbskú hranicu pri obci Röszke, kde aj v sobotu došlo opakovane k ich úteku z tamojšieho záchytného tábora. Podľa médií utečencov znova zadržia prevažne v neďalekom Segedíne alebo ešte v okolí tábora. Tak to bolo aj večer, keď uniklo niekoľko sto ľudí, ktorých však polícia následne vrátila autobusmi do tábora Röszke na registráciu.

Väčší než očakávaný počet utečencov zaznamenali na rakúsko-maďarskej hranici, ktorú podľa rakúskej polície do sobotňajšieho večera prekročilo okolo 6600 ľudí. Približne 5000 z nich už z hranice odviezli štyrmi mimoriadnymi vlakmi a početnými autobusmi.

Od polnoci do rána neprišiel na hraničný priechod Nickelsdorf ani jeden utečenec, aktuálne však k hranici smeruje pešo 400-500 migrantov, ktorí vystúpili v Maďarsku z vlaku.

V Mníchove sa zmenšujú kapacity

Dramaticky sa vyostrila situácia s množstvom prichádzajúcich utečencov v nemeckom Mníchove, kde úrady už nemajú kapacity na ich núdzové ubytovanie a naliehavo hľadajú nové riešenia. V sobotu do polnoci dorazilo do bavorskej metropoly 12.200 utečencov, oznámila spolková polícia.

Primátor Mníchova Dieter Reiter opakovane kritizoval nedostatočnú podporu iných spolkových krajín. Mníchov podľa neho momentálne vykonáva celonárodnú úlohu. Situácia sa pritom už niekoľko dní dala predvídať, nič sa však nerobilo. Reiter povedal, že je "nesmierne sklamaný, že sa teraz rýchlo blížime k situácii, v ktorom musíme povedať: Nemáme už pre prichádzajúcich utečencov miesto", citovala ho agentúra DPA.

Nemecko dosiahlo limit

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére oznámil, že jeho krajina zavádza dočasné hraničné kontroly na rakúskej hranici, v snahe obmedziť prílev utečencov. Minister vnútra dodal, že opatrenie môže viesť k narušeniu železničnej dopravy, ale ďalšie podrobnosti neuviedol.

Nemecko a Rakúsko sa pred týždňom dohodli, že vpustia na svoje územie migrantov, ktorí sa zhromaždili v Maďarsku. Obe krajiny vtedy zdôraznili, že ide o jednorazový krok na zmiernenie núdzovej situácie. Prílev migrantov a utečencov však stále pokračuje a nemeckí predstavitelia vyhlásili, že tempo prichádzajúcich ľudí preťažuje možnosti krajiny poskytnúť im útočisko.

Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt už skôr upozornil, že jeho krajina narazila pri prijímaní utečencov na svoje limity. "Hranice zaťažiteľnosti sú dosiahnuté..." vyhlásil v Berlíne. "Bude nám trvať dlho, kým dáme už existujúcu ťažkú situáciu do poriadku. Teraz sú potrebné účinné opatrenia na zastavenie prílevu," dodal Dobrindt.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok