Sýrska armáda trpí nedostatkom vojakov, vyhlásil prezident Bašár Asad

TA3 TASR
26.7.2015 12:50

Armáda je schopná ubrániť sýrsky národ, ale nemá dostatok ľudí. Vo svojom prejave to priznal sýrsky prezident Bašár Asad. Ten v sobotu vyhlásil amnestiu pre dezertérov. Armáda sa podľa neho musela zamerať na kľúčové regióny, ktoré chce udržať pod kontrolou v boji proti opozícii.

Obrana kľúčových oblastí

Sýrsky prezident Bašár Asad pripustil, že armáda sa pri boji s povstalcami musela vzdať niektorých regiónov na to, aby ubránila tie, ktoré považuje za kľúčové, a na ktoré sa zameriava.

Asad v tejto súvislosti doplnil, že skupiny bojujúce za jeho zosadenie získavajú značnú podporu z niektorých štátov, pričom odkázal na krajiny ako Turecko a Saudská Arábia.

"Niekedy, za niektorých okolností sme prinútení vzdať sa niektorých oblastí, aby sme presunuli jednotky do tých území, ktoré si chceme ponechať," Asad to povedal v televíznom prejave k národu. Zdôraznil ďalej, že si treba definovať zásadné regióny a pri vojne kompromisné riešenia neexistujú. "Armáda je schopná... Všetko je k dispozícii, ale máme nedostatky v kapacitách ľudí," dodal.

Armáda je vyčerpaná

Sýrska armáda stratila v plynulých týždňoch niektoré oblasti v dôsledku čoho sa začalo hovoriť o jej vyčerpanosti.

Sýrsky prezident Asad vyhlásil všeobecnú amnestiu pre dezertérov z armády a pre brancov, čo sa vyhýbajú povinnej vojenskej službe. Amnestia sa bude vzťahovať len na tých dezertérov, ktorí sa dobrovoľne prihlásia v priebehu stanovenej dvojmesačnej lehoty.

Sýrska armáda, ktorá patrí k najväčším v regióne, čelí v čase pokračujúcej občianskej vojny nedostatku vojakov. Z armády utiekli tisíce mužov, z ktorých mnohí sa pridali na stranu povstalcov bojujúcich voči Asadovmu režimu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok