Dráma neďaleko slovenských hraníc pokračuje, ozbrojenci sa odmietajú vzdať

TA3 ČTK SITA
12.7.2015 07:49

Ukrajinská polícia naďalej rokuje s ozbrojencami, ktorí v sobotu zaútočili v Mukačeve na západe krajiny. Ozbrojenci sa zatiaľ odmietajú vzdať.

Nacionalisti pohrozili aj blokádou ciest

Stúpenci radikálneho hnutia Pravý sektor demonštrovali v Kyjeve a ďalších väčších ukrajinských mestách za odstúpenie ministra vnútra Arsena Avakova. Nacionalisti pohrozili aj blokádou ciest v okolí Kyjeva. Protesty súvisia so sobotňajšou streľbou v západoukrajinskom meste Mukačevo, ležiacom neďaleko slovenských a maďarských hraníc, ktorá si vyžiadala najmenej dvoch mŕtvych a siedmich zranených, uviedla agentúra Reuters.

Čo presne sa v Mukačeve stalo, zatiaľ nie je známe, vzhľadom na rôzne verzie účastníkov sobotňajších udalostí. V miestnom športovom klube vypukla potýčka medzi členmi Pravého sektora a stúpencami miestneho politika a ukrajinského poslanca Mychajla Laňa, ktorý patrí medzi oponentov radikálnych nacionalistov. Proti ozbrojencom Pravého sektora zasiahli aj ukrajinské bezpečnostné zložky, pričom vypukli ťažké boje za použitia automatických zbraní a granátometov.

Stiahli sa do okolitých lesov

Minister vnútra Avakov tvrdí, že ako prví začali strieľať bojovníci Pravého sektora a zabili jedného civilistu. Zranenia podľa neho utrpeli traja policajti a štyria civilisti. Podľa Pravého sektora zahynuli dvaja jeho členovia a piati utrpeli zranenia.

Incident v Mukačeve mal pokračovanie aj v nedeľu. Skupina bojovníkov Pravého sektora sa totiž stiahla do okolitých lesov a odmietla zložiť zbrane. Ukrajinské špeciálne sily už údajne skupinu obkľúčili, ale plánovaný zásah dočasne odložili, aby dali priestor pre politické urovnanie sporu.

Radikáli chcú zriaďovať kontrolné stanovištia

Ukrajinská polícia a armáda vyslala do Zakarpatskej oblasti posily a prezident Petro Porošenko nariadil odzbrojenie a zatknutie osôb zodpovedných za sobotňajšiu streľbu.

Ukrajinské bezpečnostné zložky údajne zablokovali vstup do viacerých základní Pravého sektora na západe Ukrajiny. Radikáli zase vyhlásili, že začnú zriaďovať kontrolné stanovištia a blokovať cesty, aby zabránili zhromažďovaniu vládnych síl v okolí Mukačeva. Jedno takého stanovište už vzniklo neďaleko Kyjeva.

Kontrola pašeráckych trás

O riešení patovej situácie rokuje vodca Pravého sektora Dmytro Jaroš s prezidentom Porošenkom i so šéfom Ukrajinskej bezpečnostnej služby. Požaduje pritom odvolanie ministra Avakova, odstúpenie vedenia regionálnej polície a zatknutie poslanca zapleteného do streľby v Mukačeve, uviedli noviny Daily Telegraph.

Podľa niektorých ukrajinských predstaviteľov boli boje v Mukačeve dôsledkom sporov o kontrolu pašeráckych trás v strategickom zakarpatskom regióne v blízkosti hraníc Maďarska, Slovenska, Poľska a Rumunska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok