Vo veku 80 rokov skonal univerzálny švédsky športovec Tumba

tasr
1.10.2011 13:35

Vo veku 80 rokov skonal v sobotu jeden z najuniverzálnejších športovcov vo svetovej histórii Sven Tumba Johansson. Legendárny Švéd vyšliapal cestu svojim hokejovým krajanom do NHL, zaujal aj svojim futbalovým umením a v rodnej krajine a bývalom Sovietskom zväzu bol priekopníkom v golfe.

Vo veku 80 rokov skonal univerzálny švédsky športovec Tumba

Švédska hokejová asociácia oznámila na svojej oficiálne webovej stránke, že Tumba skonal v noci v štokholmskej nemocnici na chorobu.  Počas svojej kariéry v 50. a 60. rokoch minulého storočia pôsobil hlavne v tíme Djurgardens IF, s ktorým osemkrát vyhral švédsku ligu. Dres Tre kronor si obliekol na štrnástich svetových šampionátoch, pričom získal osem cenných kovov vrátane troch titulov majstra sveta.
Na olympijských turnajoch si vybojoval striebro a bronz. V roku 1997 ho uviedli do Siene slávy IHHF, o dva roky neskôr za najlepšieho švédskeho hokejistu všetkých čias.


Ako futbalista Tumba získal s tímom Djurgardens v roku 1959 majstrovský titul, tri roky predtým hral dokonca vo švédskej reprezentácii. Svoju športovú univerzálnosť prejavil aj na golfových grínoch, kde začal ako hráč a postupne získal štatút dizajnérov ihrísk. Tumba po sebe zanechal manželku Monu a štyroch synov - Tommieho, Johana, Stefana a Daniela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok