Kaliňák hodnotil zbraňové amnestie, štátu odovzdali aj raritné kúsky

TA3 TASR
8.6.2015 12:57

Upravený Mauser z prvej svetovej vojny či raritná puška z americkej občianskej vojny. Aj takéto zbrane sa podarilo vyzbierať počas zbraňových amnestií, ktoré na brífingu zhodnotil minister vnútra Robert Kaliňák.

Na ďalšiu amnestiu si počkáme

V rámci tretej zbraňovej amnestie, ktorá sa začala 1. decembra 2014 a skončila sa v posledný májový deň tohto roka, Slováci odovzdali na policajných oddeleniach 3035 zbraní a 36.326 kusov streliva. Uviedli to na spoločnej tlačovej konferencii minister Kaliňák a viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel.     

"Dohromady sa získalo v rámci všetkých troch amnestií na Slovenku približne 11.000 zbraní. To je veľmi dôležité. Najviac - 453 odovzdaných zbraní bolo v Žilinskom kraji a najmenej - 214 v Trenčianskom kraji. Aj vďaka zbraňovým amnestiám klesol počet trestných činov spáchaných so zbraňou o 60 percent," zdôraznil Kaliňák. Nevylúčil ani štvrtú zbraňovú amnestiu, tá ale podľa jeho slov najbližší rok-dva vyhlásená nebude.

Upravené aj raritné zbrane

Približne desať percent z odovzdaných zbraní bolo perkusných a po domácky upravených. Viac ako polovica boli dlhé zbrane a asi 40 percent tvorili revolvery a pištole. Zvyšok predstavovali historické a zakázané zbrane. Najviac kusov streliva - 6761 sa odovzdalo v rámci v tretej amnestie v Bratislavskom kraji.

Jednou z raritných zbraní, ktorú občan odovzdal, je historická puška Sharp z obdobia vojny Sever proti Juhu. "Je predpoklad, že sa dostala na Slovensko ešte za prvej Československej republiky," povedal Kaliňák. Raritnou zbraňou je aj upravená pištoľ značky Mauser pochádzajúca približne z obdobia prvej svetovej vojny.      

Po úspešných dvoch amnestiách vyhlásených v rokoch 2005 a 2009, kedy občania odovzdali takmer 8000 nelegálne držaných zbraní, Kaliňák očakával, že by sa toto číslo mohlo zaokrúhliť na 10.000, čo sa aj splnilo.

Môžu si ich zaevidovať

Odovzdané zbrane a strelivo sú podrobované balistickému skúmaniu. V zákonom stanovenej lehote mali občania možnosť si túto zbraň zaevidovať pod podmienkou, že ňou nebol spáchaný trestný čin a spĺňajú podmienky na držanie alebo nosenie zbrane. Prípadne mohli previesť vlastníctvo zbrane na inú osobu spĺňajúcu podmienky na držanie alebo nosenie zbrane. Ak tak neurobili, zbraň sa stane vlastníctvom štátu, ktorého správcom je Ministerstvo vnútra.

V predchádzajúcich dvoch kolách zbraňovej amnestie z celkového počtu 7830 zbraní prepadlo v prospech štátu 631. Pričom 323 zbraní bolo zaradených do kategórie zakázaných zbraní, ako sú napríklad samočinné zbrane, vojenské zbrane či zbrane vybavené zakázanými doplnkami.         

Prvá zbraňová amnestia trvala 12 mesiacov, od 14. apríla 2005 do 14. apríla 2006. Odovzdaných bolo v rámci nej 3463 zbraní. Druhá zbraňová amnestia bola sedemmesačná, od 1. novembra 2009 do 31. mája 2010, odovzdaných bolo 4367 zbraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok