Portugalsko chystá predčasnú splátku úverov od MMF

SITA
8.6.2015 10:19

Portugalsko tento mesiac predčasne splatí ďalšie dve miliardy zo záchranných úverov od Medzinárodného menového fondu.

Portugalsko chystá predčasnú splátku úverov od MMF
SITA

Využijú nízke úrokové sadzby

Krajina chce využiť nižšie úrokové sadzby na trhu a taktiež demonštrovať kontrast medzi Portugalskom a Gréckom, ktoré splátky úverov od MMF odkladá. Informovala o tom portugalská ministerka financií Maria Luís Albuquerqueová.

Ministerka uviedla, že splátka približne vo výške dvoch miliárd eur sa pridá k sume 6,6 mld. eur, ktorú už Portugalsko v tomto roku uhradilo. Lisabon ukončil program pomoci v hodnote 78 mld. eur v minulom roku. Záchranný program začala krajina čerpať v krízovom roku 2011, MMF poskytol tretinu z objemu úverov.

Grécko splátky odkladá

Podľa ministerky sú nižšie výnosy z portugalských dlhopisov výsledkom vládneho úsilia o rozpočtovú konsolidáciu. Albuquerqueová týmito slovami reagovala na opozičnú kritiku, podľa ktorej sú nižšie výnosy spôsobené iba lepšími externými podmienkami. "Ak je externá situácia taká priaznivá, poďme sa porovnávať s inou krajinou, ktorá je blízko nás v rámci Európy, no namiesto toho, aby splácala svoje záväzky voči MMF predčasne, odsúva svoje platby na neskôr,“ vyhlásila.

Grécko malo v piatok splatiť MMF 300 mil. eur, no svoju splátku odložilo. Podmienky pomoci, ktoré navrhujú veritelia, v piatok v gréckom parlamente označil grécky premiér Alexis Tsipras za "absurdné“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok