Fico: Sebareflexia je v Smere tak vysoko, že ani nepotrebuje kontrolu

TASR TA3
24.5.2015 13:35

Miera sebareflexie je v strane Smer nastavená tak vysoko, že pokiaľ ide o prípadné zlyhania, ani nepotrebuje kontrolné orgány. Vyhlásil to líder strany a predseda vlády Robert Fico.

Vyzval Pavlisa

Strana podľa slov Roberta Fica reaguje ihneď, keď sa čokoľvek vyskytne. Ako príklad spomenul prípad bývalého ministra hospodárstva Pavla Pavlisa, ktorý odstúpil po medializácii informácií o tom, že upratovacie služby pre viaceré organizácie rezortu zabezpečila firma jeho príbuzného.

Podľa Fica bola v tomto prípade daná v elektronickej dražbe najlepšia ponuka, ale "bohužiaľ bolo tam prepojenie na jeho rodinu". Premiér tak podľa vlastných slov požiadal Pavlisa, aby zvážil svoje pôsobenie v úrade.

"Miera sebareflexie je v Smere nastavená veľmi vysoko," zdôraznil Fico. Preto očakáva od Najvyššieho kontrolného úradu, že nebude opozičným "budzogáňom", ale že to bude normálny a objektívny kontrolný orgán.

Fico: Mitrík bol najlepší kandidát

Smer v tohtotýždňovej voľbe podporil na post šéfa NKÚ Karola Mitríka, ktorý bol kandidátom jedine predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša. Podľa Fica to bol najlepší kandidát. "Mitrík sa ukázal ako človek, ktorý môže najlepšie spĺňať kritériá zákona," priblížil premiér.

Kandidát 60 opozičných poslancov Maroš Žilinka bol pritom podľa jeho slov už od samotného začiatku opozíciou považovaný za nástroj politického boja. Podľa Fica dostával od politických strán zadanie, že "musí ísť po Smere". "Bolo zreteľné, že Žilinka sa mal stať politickým nástrojom v rukách opozície," kritizoval Fico.


Šéf KDH Ján Figeľ si naopak myslí, že najlepším kandidátom by bol Žilinka. V diskusii televízie TA3 vyhlásil, že zvolením Mitríka za šéfa NKÚ sa potvrdzuje, že na Slovensku nebude účinná kontrola moci. "To je na škodu krajiny, ale aj Smeru-SD," dodal Figeľ. Pretože klientelizmus a korupcia bude podľa neho oslabovať aj samotnú stranu Smer.

Frešo Mitríka obhajoval

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo svojho kandidáta Mitríka opäť obhajoval. Tvrdil, že zo strany kritikov nepočul žiadny argument, ktorý by spochybňoval jeho odbornosť. "Mitrík je odborník a najlepší kandidát, aký tu kedy bol," zdôraznil Frešo.

Kvalifikácia Mitríka je totiž podľa neho obhájiteľná aj v zahraničí. Sám bol pripravený na odbornú diskusiu s opozíciou, ale k tej nedošlo. Opozícia sa podľa Freša na ďalšom kandidátovi Žilinkovi dohodla bez neho a žiadala len jeho podporu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok