Fico chystá ďalšie novinky, po vlakoch zadarmo zvýši aj minimálnu mzdu

TASR SITA TA3
23.5.2015 11:39

Pri dobrých výsledkoch je povinnosťou vlády ponúknuť občanom určitý podiel na hospodárskom raste Slovenska a efektívnejšom výbere daní. Vyhlásil to predseda vlády Robert Fico.

Balíček obsahuje aj zvýšenie minimálnej mzdy

Premiér Robert Fico na pracovnom sneme strany Smer zároveň predstavil 15-bodový sociálny, ekonomický a finančný balíček. Mal by stáť približne 200 miliónov eur.

Prvý sociálny balíček podľa premiéra nemal negatívny vplyv na deficit či verejný dlh. "Bol krytý z efektívneho výberu daní a efektívneho boja s daňovými únikmi. Nebol spojený so žiadnym zvyšovaním daní a odvodov a neboli naň použité žiadne príjmy z predaja štátneho majetku a nemá žiadny finančný vzťah k otvoreniu 2. dôchodkového piliera. Presne tieto isté pravidlá sa budú vzťahovať aj na druhý sociálny balíček," upozornil premiér.


Balíček obsahuje zvýšenie minimálnej mzdy tak, aby sa priblížila k hranici 400 eur, zníženie dane z pridanej hodnoty od 1. januára 2016 na 10 % na vybrané základné potraviny, akými sú čerstvé mäso, mlieko, maslo a chlieb, zníženie doplatku na lieky pre deti a dôchodcov, či obnovu spoločných priestorov nemocníc. "Maximálny cenový strop doplatkov za lieky sa pre dôchodcov nad 62 rokov zníži zo 42 eur na 25 eur štvrťročne a pre deti do 6 rokov sa zavedie cenový strop 8 eur štvrťročne," priblížil premiér.

Pomôže rodinám aj regiónom

Smer má tiež záujem zvýšiť podporu rodín a pomôcť regiónom s vysokou mierou nezamestnanosti. "Pre regióny s mierou nezamestnanosti nad 20 % bude zákonom vytvorený automatický mechanizmus nárokovateľnej podpory týchto regiónov formou zvýhodnenia verejných aj súkromných investícií, budovania cestnej a lokálnej infraštruktúry, podpory zamestnávania, umiestňovania verejných inštitúcií a iných foriem motivácie investovať v týchto regiónoch, zamestnávať a zamestnať sa," priblížil Fico.

Ďalšími opatreniami sú zvýšenie materskej dávky, zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa do 3 rokov zo súčasnej úrovne 230 eur do úrovne 280 eur. Premiér oznámil aj rozšírenie kapacít materských škôl a výstavbu základných škôl modulového typu. "Dávka na materskej dovolenke bude zvýšená zo súčasných 65 % príjmu poberaného pred nástupom na materskú dovolenku na úroveň 70 % tohto príjmu," doplnil premiér s tým, že tieto opatrenia by mali podporiť zvýšenie zamestnanosti matiek.


Vláda Roberta Fica plánuje poskytovať rodinám aj príspevok pre deti na školy v prírode a lyžiarske kurzy, chce tiež dotovať pobyty pre sociálne slabšie rodiny v štátnych zariadeniach. To znamená, že na základe údajov úradov práce vláda plánuje ročne vybrať 20.000 ľudí zo sociálne slabších rodín, ktorým štát poskytne zadarmo víkendové alebo týždňové pobyty s plnou penziou v štátnych ubytovacích zariadeniach na Slovensku.


Ďalším opatrením z balíčka je rekonštrukcia nemocníc. "Štát vyčlení financie na rekonštrukcie vstupných, sociálnych a iných spoločných priestorov 13 štátnych nemocníc, s cieľom zvýšenia pohodlia, hygienického štandardu a celkového komfortu pacientov pri ich návšteve," avizoval premiér.

Lacný bankový účet

Vládna strana má v pláne zaviesť aj príspevky, akými sú napríklad príspevok na zatepľovanie domov a energetické investície v bytovkách, príspevok pre domácnosti na ekologické zdroje energie, taktiež chce zaviesť lacný bankový účet. Banky by toto opatrenie malo stáť 70 miliónov eur.

Podľa návrhu každý občan na Slovensku by tak mal mať nárok na jeden bankový účet s výhodnými podmienkami za výhodnú cenu. Ľudia s najnižšími príjmami by ho mali mať zadarmo a väčšina ľudí by mala za takýto účet platiť maximálne tri eurá mesačne. "Takýto účet by mal mať každý iba jeden," doplnil premiér.


Súčasťou balíčka je aj opatrenie, ktorým sa má zmeniť platba dane z pridanej hodnoty medzi dodávateľmi v stavebníctve. Ako uviedol Fico, cieľom tohto opatrenia je zabrániť tomu, aby malé a stredné podniky ako dodávatelia v stavebníctve nedoplácali na neplatiacich odberateľov. Povinnosť uhradiť štátu DPH v tomto sektore tak má byť presunutá medzi platiteľmi DPH z dodávateľov na odberateľov. DPH štátu má teda odviesť až posledná firma v reťazci.

Tretí balíček známy už možno koncom roka

Strana Smer plánuje koncom tohto roka pripravovať aj tretí sociálny balíček. Uviedol to na tlačovej konferencii po skončení pracovného snemu predseda strany a vlády Robert Fico. Ak Smer uspeje v parlamentných voľbách, tretí balík sa stane súčasťou programového vyhlásenia vlády. "Na konci roka 2015 budeme pripravovať tretí sociálny balík. Budú v ňom veľmi zaujímavé prekvapenia, lebo už dnes máme prvý náčrt tretieho sociálneho balíka k dispozícii," avizoval Fico. Stáť by mohol približne 400 miliónov eur.

Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov strany Smer-SD po pracovnom sneme

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok