Vláda pravdepodobne nevyčerpá eurofondy, prídeme o stovky miliónov eur

TA3
19.5.2015 12:49

Vláde sa nepodarí vyčerpať všetky európske peniaze, ktoré máme k dispozícii. Priznáva to v materiáli, o ktorom majú rokovať ministri. Nenávratne máme prísť o stovky miliónov eur.

Do konca roka k dispozícii ešte takmer tri a pol milióna

Slovensko by mohlo tento rok vyčerpať 2,85 miliardy eur z eurofondov. Do konca programového obdobia, ktoré uplynie v decembri, má k dispozícii ešte 3,4 miliardy z európskych zdrojov. Riziko nedočerpania odhaduje vláda na 273 miliónov eur. Vyplýva to zo správy o stave implementácie fondov v rokoch 2007 až 2013, ktorú schválil kabinet Roberta Fica.

V materiáli, ktorý predložil podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, sa uvádza, že ku koncu apríla vyčerpal štát vrátane predfinancovania a zálohových platieb vyše 8 miliárd z 11,5 miliardy eur. "Uvedená suma znamená, že 70 % disponibilných prostriedkov bolo alokovaných na realizáciu projektov zameraných na infraštruktúru primárne v oblasti dopravy, životného prostredia, regionálnu dostupnosť, vedomostnú ekonomiku a ľudské zdroje," opísal vicepremiér.

Tento rok čerpáme rýchlejšie

Vážny v správe konštatuje, že za prvé štyri mesiace tohto roka došlo k výraznému zrýchleniu čerpania v porovnaní s rokmi 2013 a 2014. Medziročne tak vzrástlo približne o polovicu. Pri zachovaní takéhoto tempa by bolo podľa neho za celý rok vyčerpaných 2,27 miliardy eur.

Počíta však s tým, že ku koncu roka i celého programového obdobia sa čerpanie výrazne zrýchli. "Pri zohľadnení vyššie uvedených skutočností je reálny predpoklad, že čerpanie v roku 2015 dosiahne 2,85 miliardy eur," predpovedá.

Rizikové sú tri programy

Podpredseda vlády zodpovedný za eurofondy upozornil, že riziko nedočerpania hrozí v prípade troch operačných programov – v Životnom prostredí, Konkurencieschopnosti a hospodárskom raste a vo Vzdelávaní, a to v celkovej výške 273 miliónov eur.

"Ďalšie znižovanie rozdielu medzi mierou kontrahovania a čerpania je v súčasnosti takmer výlučnou zodpovednosťou prijímateľov, teda súkromného sektora a samosprávy,“ zdôraznil Vážny s tým, že práve od ich zodpovednosti a spoľahlivosti závisí konečná výška nevyčerpaných eurofondov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok