Cameron a Sarkozy navštívili povstalcov v Líbyi

TA3, SITA
15.9.2011 20:00

Britský premiér David Cameron a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy vo štvrtok pricestovali na prelomovú návštevu Líbye. Obaja sa tak stali prvými zahraničnými lídrami, ktorí do krajiny zavítali od zosadenia dlhoročného autoritárskeho vodcu Muammara Kaddáfího.

Cameron a Sarkozy navštívili povstalcov v Líbyi

Británia a Francúzsko boli hlavnými iniciátormi zapojenia Severoatlantickej aliancie (NATO) do občianskej vojny v Líbyi. Sarkozyho bude v Tripolise sprevádzať aj francúzsky filozof Bernard-Henri Lévy, ktorý ho údajne pomohol presvedčiť, aby podporil vzburu proti Kaddáfímu.

Cameron a Sarkozy prileteli na letisko Metiga v Tripolise každý na vlastnom lietadle. Privítal ich tam druhý muž líbyjskej Dočasnej národnej rady Mahmúd Džibríl a následne ich helikoptérou prepravili do miestnej nemocnice, kde sa stretli s bežnými Líbyjčanmi vrátane zdravotníckeho personálu. Lekári, sestry a ošetrovatelia obom štátnikom ďakovali za ich podporu pri Kaddáfího zosadení.

Sarkozy na otázku reportérov, či ho teší takéto vrúcne privítanie odpovedal: "Nie je to o tom, či vás to teší. Je veľmi dojemné sledovať mladých Arabov ako sa obracajú k týmto dvom veľkým západným krajinám a hovoria: 'Ďakujeme'," vyhlásil francúzsky prezident. "To dokazuje, že konflikt medzi Západom a Blízkym východom vôbec nemusí byť nevyhnutný," dodal.

Cameron a Sarkozym sa stretli aj so zranenými povstalcami, ktorí bojovali proti Kaddáfího jednotkám. Britský premiér už prisľúbil, že jeho vláda novému dočasnému líbyjskému kabinetu pomôže s odmínovaním krajiny, ako aj so zlepšením vybavenia zdravotníckych zariadení.

Lídri si to neskôr z nemocnice namierili do miestneho hotela Corinthia, kde absolvujú neverejné rokovania s dočasným lídrom krajiny Mustafom Abdelom Džalílom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok