Južná Kórea si pripomína potopenie trajektu Sewol

SITA TA3
16.4.2015 09:15

Obyvatelia Južnej Kórey si pripomínajú prvé výročie potopenia trajektu Sewol, pri ktorom zahynulo viac ako 300 ľudí. Väčšinu z obetí tvorili stredoškoláci.

Trojnásobne ťažší náklad

V krajine sa uskutočnili stovky spomienkových zhromaždení a obradov, ktoré zorganizovali vládne úrady i súkromné spoločnosti, informovala agentúra Jonhap. Spomienka na obete sa uskutoční aj v strednej škole v meste Ansan, odkiaľ pochádzali mladí ľudia, ktorí pri potopení lode prišli o život.

Príčiny potopenia lode, ktorá sa plavila medzi mestom Inčchon a ostrovom Čedžu, sa zatiaľ jednoznačne nepodarilo zistiť. Isté je, že trajekt viezol trojnásobne ťažší náklad, ako bola jeho kapacita. Časť viny nesie aj posádka, ktorá urobila zásadné chyby - okrem iného aj pri organizovaní záchrannej akcie.

Zistilo sa, že cestujúci síce mali na sebe záchranné vesty, ale márne čakali na pokyn posádky, aby opustili loď. Medzi prvými z nej unikol kapitán, ktorého nedávno súd odsúdil na 36 rokov väzenia.

Odsúdili i generálneho riaditeľa

Záchranári našli 295 tiel obetí, zvyšných deväť ľudí je stále nezvestných, ale sú považovaní za mŕtvych. Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje prisľúbila, že úrady podniknú všetky dostupné opatrenia, aby našli nezvestných.

Na palube lode bolo spolu 476 ľudí, nešťastie prežilo len 172 z nich. Medzi nimi boli aj členovia vedenia posádky, ktorí nasledovali príklad kapitán a potápajúce sa plavidlo opustili medzi prvými. Generálneho riaditeľa firmy prevádzkujúcej trajekt vlani v novembri odsúdili na desať rokov väzenia za zabitie, prestavanie plavidla a jeho preťaženie, ktorého cieľom bolo zarobiť viac peňazí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok