Bieloruská delegácia opustila summit Východného partnerstva

SITA
30.9.2011 11:13

Bieloruská delegácia tým pravdepodobne reagovala na štvrtkové kritické vyhlásenia poľského prezidenta Donalda Tuska.

Bieloruská delegácia opustila summit Východného partnerstva

Členovia delegácie Bieloruska v piatok nečakane opustili summit Východného partnerstva v poľskej Varšave. Na vrcholnej schôdzke sa okrem Bielorusov zúčastňovali aj zástupcovia ďalších piatich bývalých sovietskych republík, ktorí diskutovali spoločne s lídrami EÚ. Pravdepodobným dôvodom odchodu bieloruskej delegácie bola kritika režimu ich prezidenta Alexandra Lukašenka zo strany prítomných európskych politikov. Poľský premiér vyjadril nad týmto vývojom ľútosť. "Bieloruská delegácia nie je prítomná," potvrdil v piatok pred účastníkmi summitu.

Ešte vo štvrtok pritom Tusk na adresu krajiny použil pomerne tvrdé slová. "Nepríde k žiadnym gestám smerom k bieloruskému režimu, pokiaľ neprepustí všetkých politických väzňov," vyhlásil. "Nebudú žiadne ústupky," dodal po stretnutí s bieloruskými disidentmi, s ktorými debatoval spoločne so stálym predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom.

Okrem Bieloruska patrí do projektu Východného partnerstva aj Arménsko, Azerbajdžan, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina. Spolok vytvorila únia v snahe zblížiť sa so svojimi východnými susedmi a podporiť ich dlhodobé snahy o vstup do EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok