Zadlžený Austrálčan našiel takmer trojkilovú hrudu zlata

TASR
10.3.2015 11:17

Zlatokop Mick Brown pred niekoľkými týždňami prehľadával pomocou detektoru kovov lokalitu v meste Wedderburn v štáte Victoria, ležiacom na juhu Austrálie, keď narazil na 2,7 kilogramový nugget rýdzeho zlata v hodnote vyše 96.000 eur.

Zadlžený Austrálčan našiel takmer trojkilovú hrudu zlata
stuff.co.nz

Skončí v súkromnej zbierke

Šťastný nálezca pomenoval svoj zlatý poklad "Fair Dinkum" (Poctivo rýdzi), pričom hodnota nálezu sa odhaduje na 135.000 austrálskych dolárov (vyše 96.000 eur).

Brown v rozhovore pre austrálsky denník The Age uviedol, že spočiatku, keď detektor zareagoval na prítomnosť kovu, si myslel, že narazil na "veľký kus roztavenej medi". Niekoľko centimetrov pod povrchom zeme však zbadal časť zlatej hrudy.

"Pomyslel som si: Podržte ma ... To je ... je to prekliate zlato," povedal pre The Age Brown, ktorý vyjadril vieru, že hrudu predá súkromnému zberateľovi a zo získanej sumy potom splatí svoje dlhy a zvyšok venuje na živobytie svojej rodiny.

Rekord je osemkilový nugget

Austrálske mesto Wedderburn leží oblasti v štátu Victoria zvanej zlatý trojuholník, ktorá sa v polovici 19. storočia stala centrom zlatej horúčky.

Okolie Wedderburnu je obľúbenou destináciou amatérskych zlatokopov, pričom niekoľkým z nich sa už podarilo nájsť veľké kusy zlata. V roku 1981 objavil istý muž v oblasti zlato vážiace osem kilogramov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok