Lysenko: Všetky zbrane z frontu neodvezieme

ČTK
9.3.2015 17:38

Ukrajina nevyvezie z línie frontu všetku ťažkú bojovú techniku, kým povstalci nedokážu, že sa zachovali rovnako. Novinárom v Kyjeve to povedal hovorca ukrajinskej protipovstaleckej operácie Andrij Lysenko.

Chcú dôkaz

Separatisti naopak obvinili Kyjev, že zbrane odsunuté z frontu môžu vrátiť na miesto len v priebehu niekoľkých málo hodín.

"Čakáme, že nepriateľ dokáže, že skutočne vyviezol všetky ťažké zbrane do určených regiónov," povedal Lysenko. Odvolal sa pritom na text Minskej dohody z polovice februára, ktorý obom stranám ukladá stiahnutie zbraní do vzdialenosti najmenej 70 kilometrov od línie palebného dotyku.

Armáda nemá istotu

Kyjev podľa slov Lysenka v sťahovaní ťažkých zbraní pokračuje, zatiaľ ukončili štyri územne obmedzené etapy. Všetky zbrane ale z frontu odvezené nebudú, pretože armáda nemá istotu, že povstalci Minskú dohodu plnia, povedal hovorca.

Predstaviteľ vzbúrencov Eduard Basurin v Donecku povedal, že povstalecké jednotky už z frontu odviezli všetku ťažkú ​​vojenskú techniku ​​a dokonca aj zbrane, ktorých odsun Minskej dohody neukladajú.

Nedostatok informácií

Basurin naopak obvinil armádu, že sťahovanie zbraní len predstiera. "Všetka ich technika sa nachádza len 20 až 30 kilometrov od frontu a do boja môže byť znovu nasadená behom pár hodín," vyhlásil povstalecký hovorca.

Sťahovanie zbraní má kontrolovať misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá má na východe Ukrajiny k dispozícii zhruba 500 pozorovateľov.

Možnosti misie sú ale podľa jej predstaviteľov obmedzené, pretože OBSE nemá dostatok informácií o počtoch sťahovaných zbraní, o trasách odsunu ani o miestach konečnej dislokácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok