Fico bol v Gabčíkove, štát preberá kontrolu nad vodným dielom

TA3, TASR
9.3.2015 12:33

Vláda preberá kontrolu nad Vodnou elektrárňou Gabčíkovo. Informoval o tom po mimoriadnom rokovaní vlády jej predseda Robert Fico.

Fico so Žigom prišli do Gabčíkova

Vodná elektráreň Gabčíkovo je pripravená na fyzické prevzatie pod kontrolu štátu. Konštatoval to premiér Robert Ficona jej pôde po tom, čo spolu s ministrom životného prostredia Petrom Žigom a generálnym riaditeľom Vodohospodárskej výstavby Ladislavom Lazárom prebrali praktické kroky tohto procesu.

Fico oznámil, že vláda od utorka 10. marca preberá kontrolu nad elektrárňou. "Veci sú pripravené tak, aby v noci o 24:00 mohlo dôjsť ako keby k odopnutiu a súčasnému naštartovaniu vodnej elektrárne, ale už pod plnou kontrolou Slovenskej republiky, Vodohospodárskej výstavby," povedal premiér.

Nevyhnutné kroky

"Sú nastúpené špeciálne komisie, notári, ktorí budú priamo odpisovať elementárne údaje. Robia sa konkrétne kroky k zamestnancom, je ich asi 60, stanú sa zamestnancami Vodohospodárskej výstavby. Rovnako sa robia všetky opatrenia, ktoré sa týkajú samotnej výroby elektrickej energie, jej odpredaja a ďalšie nevyhnutné kroky," opísal.

Fico
po mimoriadnom rokovaní ministrov informoval, že vláda sa rozhodla odstúpiť od zmluvy o prevádzke vodnej elektrárne uzavretej so Slovenskými elektrárňami, ktorých majoritným vlastníkom je taliansky Enel.

Štát vyhral spor

Pôvodne mala byť zmluva vypovedaná o deň neskôr. Štát zároveň právoplatne vyhral na Krajskom súde v Bratislave spor so SE o neplatnosť nájomnej zmluvy k vodnej elektrárne.

Premiér zdôraznil, že ide o významné národnoštátne rozhodnutie, pretože elektráreň s výkonom 720 MW produkuje 10 % slovenskej elektriny. "Pokiaľ ide o tržby, bavíme sa ročne o sume okolo 100 miliónov eur. Sú to obrovské peniaze a doteraz boli delené kľúčom 65 ku 35 %. Všetky tieto peniaze budú teraz príjmom Vodohospodárskej výstavby, a keďže tá je 100-% štátom vlastnený podnik, tieto peniaze sa stávajú súčasťou verejných financií," uzavrel.

Reakcia Slovenských elektrární

Pozrite si reakciu riaditeľa Vodohospodárskej výstavby

Pozrite si brífing vlády

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok