Bagdad žiada spojencov, aby chránili archeologické lokality

SITA, TASR, Youtube
8.3.2015 22:40

Iracká vláda vyzvala spojenecké sily útočiace na irackom a sýrskom území proti organizácií Islamský štát, aby sa viac zamerali na ochranu kultúrnych pamiatok. Kalifát za uplynulý týždeň zlikvidoval tri staroveké mestá.

Bagdad žiada spojencov, aby chránili archeologické lokality
SITA TA3

Nebo nad Irakom kontrolujú spojenci

Minister turizmu a historických pamiatok Adíl Širšáb v tejto veci skonštatoval, že spojenci nerobia dosť a pritom "iba oni to môžu zastaviť".

Ako uviedol, "náš vzdušný priestor nie je v našich rukách, ale v ich a preto vyzývam medzinárodne spoločenstvo a spojencov, aby zamerali svoje útoky na terorizmus, kdekoľvek sa vyskytuje".

Úrady sa vraj snažia zistiť rozsah škôd v Hatre a v provincii Ninive, kde leží Mosul a Nimrúd. "Vieme, že IS buldozérmi ničil v Nimrúde a Hatre, nevieme ešte, akú veľkú časť zrovnali so zemou," povedal šéf irackého úradu pre archeologické pamiatky Kajs Rašíd.

Rašíd a Širšáb sa domnievajú, že by letci zapojení do koaličných letov mali terén monitorovať, zaznamenávať prípravu podobných akcií a zabránit im. Najviac je to potrebné v Hatre, ktorá je odľahlá a leží asi 110 kilometrov od Mosulu. "Bolo možné ju monitorovať, prečo sa to nerobilo?" pýtá sa Širšáb.

Kalifát vyplienil aj zrúcaniny mesta Chorsábád

Extrémistická organizácia Islamský štát zrejme zničila a vyplienila ďalšiu významnú archeologickú lokalitu v severnom Iraku. Zrúcaniny mesta Chorsábád, známeho aj ako Sargonova pevnosť, sa stali už treťou lokalitou zničenou islamistickými radikálmi za posledné dni.

Iracké ministerstvo cestovného ruchu a pamätihodností informovalo, že vláda preveruje informácie od miestnych obyvateľov, ktorí uviedli, že islamisti zaútočili na lokalitu. Overiť ich je ťažké, pretože oblasť sa nachádza na území kontrolovanom IS.

Podľa irackého ministra Ádila Širšába existujú obavy, že islamisti odstránili artefakty a vážne poškodili aj túto výnimočnú lokalitu, ktorá sa nachádza asi 15 kilometrov severovýchodne od mesta Mósul - de facto hlavného mesta Islamského štátu v Iraku.

Chorsábád vznikol ako nové hlavné mesto asýrskej ríše na základe nariadenia kráľa Sargona II., ktoré vydal krátko po svojom nástupe na trón v roku 721 pred Kristom. Starobylé mesto je povestné svojimi kamennými reliéfmi.

Ničia pamiatky predislamského obdobia

Islamisti na obsadených územiach ničia pamiatky predislamského obdobia, lebo tvrdia, že sú v rozpore s ich náboženskou doktrínou, podľa ktorej sochy a iné vyobrazenia musia byť zničené. Postup islamistov pritom odsúdili mnohí vplyvní moslimskí duchovní vrátane sunnitských.

Kurátori viacerých zbierok s artefaktmi z Orientu sa vyjadrili, že ničením kultúrneho dedičstva v Iraku islamisti "mažú dejiny a identitu irackého národa". Upozorňujú, že mnohé predmety sa dostávajú na čierne trhy a zisk z ich predaja slúži IS na financovanie jeho bojových aktivít.

Prehlad najvýznamnejších pamiatok v Iraku

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok