Nemecké obchody budú povinné odoberať staré elektrospotrebiče

TASR
8.3.2015 17:46

Nemeckí spotrebitelia majú dostať možnosť odovzdávať staré alebo pokazené elektrospotrebiče nielen v recyklačných dvoroch.

Nemecké obchody budú povinné odoberať staré elektrospotrebiče
SITA

Ministerka životného prostredia Barbara Hendricksová chce príslušnú novelu zákona predložiť vláde v priebehu tohto týždňa. "Vďaka novele v budúcnosti skončí v odpadkových košoch ešte menej starých spotrebičov a namiesto toho budú ekologicky zlikvidované," povedala ministerka.

Podľa doterajšej právnej úpravy predajne môžu prijímať staré spotrebiče len na báze dobrovoľnosti. Po novom budú obchody s predajnou plochou viac než 400 štvorcových metrov musieť prijímať všetky malé elektrospotrebiče, napríklad, fény či toustovače. Ak by klient chcel odovzdať väčší predmet, u ktorého aspoň jedna hrana presiahne 25 centimetrov, prevezme ho obchod iba výmenou za kúpu iného spotrebiča v podobnej hodnote. Nové pravidlá sa budú týkať aj internetových obchodov.

Nemecký maloobchod novú úpravu kritizuje ako zbytočnú. "Na rozdiel od ostatných krajín EÚ funguje preberanie elektrospotrebičov už dnes na vysokej úrovni," povedal prezident Obchodného združenia Nemecka  Kai Falk. Okrem recyklačných dvorov existuje množstvo predajní elektrospotrebičov a stavebného materiálu, ktoré dobrovoľne preberajú staré prístroje. A pre spotrebiteľa by najlepším riešením bol špeciálny kontajner, ktorého zavedenie je aj tak plánované. Za pozitívne považuje oslobodenie menších predajní od tejto povinnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok