Francúzsko prispeje 8 miliardami do investičného fondu Únie

TASR
7.3.2015 17:47

Francúzsko prispeje 8 miliardami eur do nového investičného fondu na podporu hospodárstva Európskej únie, ktorý vlani navrhol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a na decembrovom summite ho schválili lídri 28 členských štátov. Oznámil to francúzsky prezident Francois Hollande počas návštevy Luxemburska.

Francúzsko prispeje 8 miliardami do investičného fondu Únie
SITA/AP

Fond začne pracovať v septembri

Cieľom Európskeho fondu pre strategické investície je podporiť rast ekonomiky. Mal by začať pracovať v septembri tohto roka a bude poskytovať peniaze na rôzne projekty s vyšším rizikom, od výstavby infraštruktúry až po podporu malých podnikov. Fond bude vytvorený v rámci Európskej investičnej banky, s ktorou bude EK spolupracovať ako so strategickým partnerom.

V EFSI by sa malo postupne "nakumulovať" 315 miliárd eur. Na jeho financovaní sa môžu podieľať aj členské štáty a je otvorený aj pre tretie strany, napríklad pre národné banky alebo verejné agentúry vo vlastníctve alebo pod kontrolou členských štátov, ako aj pre súkromné subjekty a subjekty mimo EÚ, ak s tým budú prispievatelia súhlasiť.

Prísľuby dali aj Nemci a Španieli

"Na vytvorenie pákového efektu je potrebné, aby tzv. Junckerov plán prilákal ďalších investorov - a to verejných aj súkromných," pripomenul Hollande a dodal, že Francúzsko do fondu vloží 8 miliárd eur prostredníctvom štátneho úverového inštitútu Caisse des dépóts a štátnej investičnej banky.

Aj Nemecko sľúbilo fondu 15 miliárd eur a Španielsko 1,5 miliardy eur. Ostatní členovia bloku zatiaľ nereagovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok