Pri viacerých útokoch atentátnikov zahynulo v Nigérii takmer 60 ľudí

TASR TA3
7.3.2015 16:40

Séria troch samovražedných výbuchov, ktoré dnes otriasli mestom Maiduguri na severovýchode Nigérie, si vyžiadala najmenej 58 obetí na životoch a asi140 zranených, informovala agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Pri viacerých útokoch atentátnikov zahynulo v Nigérii takmer 60 ľudí
SITA/AP

Útoky pripisujú Boko Haram

K útokom sa predbežne nik neprihlásil, ale zodpovednosť za podobné výbuchy sa pripisuje islamistickým militantom z organizácie Boko Haram.

Agentúra Reuters ich označila za najhoršie útoky v meste, z ktorého chcú islamisti urobiť hlavné mesto svojho budúceho štátu, odkedy sa ho islamisti pokúsili v januári dobyť.

Zaútočili na trhoviská a autobusovú zastávku

Jeden z útokov sa odohral na rybnom trhu a jeho páchateľkou bola žena. Dejiskom druhého útoku bolo iné trhovisko a k tretiemu došlo na rušnej autobusovej stanici.

Boko Haram pripravila v Nigérii od roku 2009 o život vyše 13.000 ľudí. Vlani sa na severovýchode krajiny, v štáte Borno, zmocnila území o rozlohe Belgicka. Medzinárodnú pozornosť si získala únosom vyše 200 školáčok. Útočí aj cez hranice v susednom Čade, Kamerune a Nigeri, ktoré sa spojili s Nigériou, aby vytvorili spoločnú vojenskú koalíciu, uviedla tlačová agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok