Kalifát zničil staroveké mesto Hatra v severnom Iraku

TASR, Youtube
7.3.2015 14:26

Ozbrojenci z hnutia Islamský štát zničili staroveké pamiatky v 2000 rokov starom meste Hatra na severe Iraku. Informoval o tom vedúci katedry archeológie Mósulskej univerzity profesor Hámid Džabúrí.

Použili trhavinu

Militanti vyhodili ruiny antického mesta Hatra i umelecko-historické artefakty nachádzajúce sa na tejto lokalite do vzduchu trhavinami. "Je to nenahraditeľná strata," konštatoval Džabúrí.

Hatra je na zozname svetového kultúrneho dedičstva Organizácie OSN pre výchovu, vedu a kultúru. Leží približne 110 kilometrov severozápadne od Mósulu, de facto hlavného mesta Islamského štátu v Iraku.

Systematické ničenie pamiatok

Hatra je mestská pevnosť ležiaca medzi riekami Eufrat a Tigris, bola založená v 1. storočí pred n.l. a je známa svojimi chrámami a budovami s klenutými sieňami.

Oznámenie o jej údajnom zničení prichádza len dva dni po tom, čo iracká vláda informovala, že militanti z IS pomocou buldozérov zničili staroveké mesto Nimrúd, takisto v severnej Mezopotámii. UNESCO tento barbarský akt nazvalo "vojnovým zločinom." Pred týždňom islamisti zverejnili videozáznam, na ktorom ničia sochy v mosulskom múzeu.

Hatra - mesto kde sa stretáva Východ a Západ

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok