Začala sa konferencia, ktorá má podporiť mier na Ukrajine

TASR
6.3.2015 16:36

Hľadať cesty k mieru na Ukrajine cez dialóg občianskej spoločnosti je cieľom medzinárodnej konferencie, ktorá sa začala v Košiciach. Na dvojdňovom podujatí sa stretli štyri desiatky občianskych aktivistov, vedcov a politikov z Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Slovenska.

Začala sa konferencia, ktorá má podporiť mier na Ukrajine
TASR

Platzeck: Otázku viny nevyriešime

Konferenciu "Cesty k mieru – Občiansky dialóg v znamení dohody Minsk II" iniciovalo Nemecko-ruské fórom a Nemecko-ukrajinské fórum v spolupráci s bratislavským Inštitútom ASA (Analýzy – stratégie - alternatívy). Záštitu nad podujatím má premiér Robert Fico.

Predseda predstavenstva Nemecko-ruského fóra Matthias Platzeck v príhovore pripomenul vyše 6000 obetí ozbrojeného konfliktu na Ukrajine a realitu, že sa zo susedov stali protivníci a nepriatelia. "Otázku viny nevyriešime, lebo to nie je možné. Chceme sa zamyslieť nad tým, ako vypracovať nejaký základ pre opätovné zblíženie," uviedol Platzeck, expremiér Brandenburska a bývalý predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka. Cestou k mieru je podľa neho komunikácia a dialóg medzi spoločnosťami z oboch strán.

Paška citoval Dubčeka

Účastníkov na úvod privítal bývalý predseda parlamentu Pavol Paška. Spomenul pritom citát Alexandra Dubčeka pri preberaní Sacharovovej ceny na pôde Európskeho parlamentu: "Hľadajme to, čo nás spája a nie to, čo nás rozdeľuje".

V slovenskej delegácii na podujatí sú napríklad aj podpredseda NR SR Miroslav Číž či bývalý premiér Ján Čarnogurský. Podľa programu by sa mal v sobotu na záver konferencie, ktorá sa koná v priestoroch Starej radnice, zúčastniť premiér.


Výkonný riaditeľ Nemecko-ukrajinského fóra Martin Hoffmann uviedol, že konferencia má dopĺňať mierové dohody z Minska. "Nesnaží sa však ísť na vec z formátu vysokej politiky, ale skúsiť mierovú iniciatívu pochopiť zdola ako dialóg v rámci občianskej spoločnosti. Účelom je pokúsiť sa stavať mosty medzi znepriatelenými stranami," konštatoval. Podľa neho ide o "nezvyčajný experiment", ktorého koniec je otvorený.

"Boli by sme veľmi radi, ak by sa nám na konci konferencie podarilo prijať spoločnú deklaráciu, ale nevieme povedať, či sa to podarí. Ak by sa to aj nepodarilo, budeme chcieť pokračovať v tejto partnerskej spolupráci a v budovaní tohto neľahkého dialógu medzi znepriatelenými stranami, medzi Ukrajinou a Ruskom," konštatoval.

Košice vhodnejšie ako Berlín

Košice ako miesto konania konferencie bolo podľa neho vybrané preto, že tento priestor v srdci Európy z hľadiska historickej skúsenosti zjavne rozumie daným témam lepšie, ako by to bolo v Berlíne alebo niekde ďalej od ukrajinských hraníc.

Medzi účastníkmi sú podľa Hoffmanna zástupcovia rôznych názorových prúdov. V ruskej delegácii sú to napríklad poslanci Štátnej dumy, ale aj vedúca organizácie "Matky vojakov" z Petrohradu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok