Sonda dorazila k trpasličej planéte Ceres, skúma aj záhadné škvrny

SITA TA3
6.3.2015 16:12

Sonda Dawn amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír sa dnes približne o 13:39 SEČ dostala na obežnú dráhu trpasličej planéty Ceres. Tá je najväčším objektom medzi Marsom a Jupiterom.

Sonda dorazila k trpasličej planéte Ceres, skúma aj záhadné škvrny
slooh.com, SITA/AP

Prvé skúmanie trpasličej planéty

V momente vniknutia na orbitu bola sonda od Ceres vzdialená približne 61-tisíc kilometrov. Signál zo sondy, že sa jej úspešne podarilo dostať na obežnú dráhu, dorazil do kontrolného strediska NASA v kalifornskej Pasadene o 5:36 PST (14:36 SEČ).

Dawn je vôbec prvou sondou, ktorá bude skúmať Ceres ako aj celkovo akúkoľvek trpasličiu planétu. A keďže v rokoch 2011 a 2012 už skúmala aj planétku Vesta, stala sa tiež prvou sondou, ktorá sa dostala na obežnú dráhu dvoch objektov v slnečnej sústave.

Vedci z NASA plánujú sondu spustiť na úroveň iba niekoľko sto kilometrov od Ceres, pričom dúfajú, že získa informácie, či sa pod povrchom nachádza tekutý oceán.

Preletela viac ako miliardu kilometrov

Sondu Dawn vypustili do vesmíru 27. septembra 2007, pričom jej úlohou bolo získať informácie na lepšie pochopenie podmienok a procesov v raných štádiách slnečnej sústavy.

Sonda 17. júla 2011 vstúpila na obežnú dráhu Vesty, ktorá sa vtedy nachádzala 188 miliónov kilometrov od Zeme. Dawn sa tým stala vôbec prvou sondou, ktorá sa dostala na orbitu niektorého z objektov v hlavnom páse asteroidov medzi Marsom a Jupiterom.

Vestu skúmala štrnásť mesiacov a v septembri 2012 sa potom vydala na 1,5 miliardy kilometrov dlhý let k Ceres. Tú by mala skúmať nasledujúcich 14 mesiacov.

Tajomné biele škvrny

Vo februári šokovala vedcov snímka, na ktorej boli dve jasné biele škvrny. "Škvrny by mohli signalizovať sopku, ale budeme si musieť počkať na lepšie rozlíšenie fotiek," povedal Chriss Russel, hlavný výskumník misie Dawn.

Viac nám povedal astronóm Peter Vereš

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok