Kalifát pokračuje v barbarskom vyčíňaní, buldozérmi ničí prastarý Nimrúd

TASR TA3
6.3.2015 09:38

Teroristická organizácia Islamský štát pokračuje v ničení jedinečných starovekých kultúrnych pamiatok v severnom Iraku. Bojovníci IS začali vo štvrtok demolovať tisícročia staré mesto Nimrúd ťažkými vojenskými vozidlami.

Kalifát pokračuje v barbarskom vyčíňaní, buldozérmi ničí prastarý Nimrúd
Wikipedia

Raj pre archeológov

Významné archeologické nálezisko leží 40 kilometrov južne od mesta Mosul, ktoré vlani obsadili militanti IS. Nimrúd založili okolo roku 1270 pred naším letopočtom a istý čas bol hlavným mestom Asýrskej ríše.

Názov mesta je odvodený od biblického kráľa Nimróda. Pri archeologickom prieskume tam v 19. a 20. storočí našli ruiny pevnosti, chrámové objekty, obelisky a bohato zdobené reliéfy. Iracké ministerstvo sa teraz obáva, že ruiny mesta budú navždy stratené, píše agentúra DPA.

Odvolávajú sa na Mohameda

Len koncom februára džihádisti IS zverejnili video, ktoré ukazuje ničenie asýrskych artefaktov z provincie Ninive, medzi nimi sochu starú viac než 2600 rokov. Približne päťminútový film zachytáva, ako islamisti v múzeu v Mosule veľkými kladivami rozbíjajú alebo prevracajú umeleckohistorické predmety. Na videu sa objavuje aj pneumatické kladivo.

Člen IS na videu hovorí, že sochy slúžili nasledovníci mnohobožstva a aj prorok Mohamed zničil všetky modlárske artefakty, keď prišiel do Mekky.

IS sa odvoláva na výklad islamu, ktorý zakazuje zobrazovanie ľudí a boha. Prípad pripomína sochy Budhu z Bamijánu, ktoré padli za obeť fundamentalistickému hnutiu Taliban v Afganistane. Pred 14 rokmi vtedy v krajine vládnuci režim tohto hnutia začal ničiť sochy vysoké 38 a 55 metrov, pochádzajúce zo 6. storočia.


UNESCO ničenie Nimrúda odsúdilo

Šéfka UNESCO Irina Bokovová dnes vyhlásila, že úmyselné ničenie kultúrneho dedičstva, ako napríklad tisícročia starého mesta Nimrúd v Iraku, je "vojnový zločin". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru Bokovová apelovala v dnešnom vyhlásení na ľudí po celom svete, najmä na "mládež", aby chránili "dedičstvo celého ľudstva".

Viac nám povedal politológ Jozef Lenč

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok