Americký herec Harrison Ford sa zranil pri páde svojho lietadla

TA3, TASR
6.3.2015 06:39

Americký herec Harrison Ford utrpel vo štvrtok vážne zranenia, keď so svojím malým historickým lietadlom havaroval na golfovom ihrisku v Los Angeles krátko po štarte z miestneho letiska.

Lietadlo zachytilo strom

Jednomotorové lietadlo zachytilo o strom, keď klesalo k zemi krátko po štarte z letiska v meste Santa Monica, vzdialeného asi 1,6 kilometra od miesta pádu. Pilot prežil so zraneniami, uviedol zástupca veliteľa losangeleského hasičského zboru Patrick Butler.

Butler odmietol potvrdiť, že na palube lietadla bol Ford, zdroj blízky vyšetrovaniu však pre Reuters povedal, že išlo o 72-ročného herca. Fordov syn Ben na Twitteri napísal, že je v nemocnici a jeho otec je "poudieraný, ale v poriadku".
K nehode došlo o 14.25 h miestneho času, podľa hovorkyne polície zrejme v dôsledku technickej poruchy.

Hlásil poruchu motora

Webová stránka LiveATC.net zverejnila nahrávku komunikácie pilota s kontrolnou vežou santamonického letiska, podľa ktorej Ford hlásil krátko po štarte poruchu motora a oznámil, že sa okamžite vracia na letisko, kam však už nedoletel.

Butler informoval, že pilot bol po nehode pri vedomí a dýchal. Pomoc mu poskytli ľudia, ktorí sa zbehli z okolia, kým ho privolaní zdravotníci previezli do nemocnice. Webová stránka TMZ uviedla, že Ford utrpel viaceré rezné rany na hlave a značne krvácal.

Ford je skúsený pilot

Ford bol jedinou osobou v lietadle a na zemi nikto neutrpel zranenia. Herec, známy najmä úlohami zo sérií filmov Indiana Jones a Hviezdne vojny, je dlhoročným leteckým nadšenom. Podľa Reuters havaroval na lietadle Ryan Aeronautical vyrobenom v roku 1942 a registrovanom na firmu MG Aviation.

V roku 1999 Ford havaroval spolu s leteckým inštruktorom severne od Los Angeles vo vrtuľníku, ktorý bol registrovaný na tú istú spoločnosť. Ford si vlani zlomil nohu v Anglicku pri nakrúcaní siedmeho pokračovania Hviezdnych vojen, v ktorom sa znova predstaví ako hviezdny hrdina Han Solo. Vynútilo si to zastavenie výroby filmu na dva týždne.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok