Ukrajinská pilotka Savčenková prerušila na odporúčania lekárov hladovku

ČTK TASR
5.3.2015 17:35

Ukrajinská pilotka Nadežda Savčenková na odporúčanie lekárov čiastočne prerušila hladovku, ktorú v moskovskom väzení držala od 12. decembra. Začala jesť kurací vývar, informoval Savčenkovej obhajca Mark Fejgin.

Ukrajinská pilotka Savčenková prerušila na odporúčania lekárov hladovku
SITA/AP

Pilotkin stav je vážny

"Potvrdzujem, že napísala prehlásenie o prijatí vývaru. Toto opatrenie znamená zahájenie lekárskeho ukončovania hladovky," vyhlásil Fejgin.

"Jej stav je vážny, v noci ju chceli prepraviť na mestskú kliniku číslo 20. To je dôvod, prečo súhlasila s prijatím vývaru," dodal právnik. Inú potravinu organizmus jej klientky neprijme. Počas hladovky jej výživu zaisťovali iba tekutiny a glukóza.

Väznená pre smrť Rusov

Tridsaťtriročná Savčenková je v ruskej väzbe od vlaňajšieho júna, kedy bola zadržaná na ruskej strane hraníc s Ukrajinou. Ešte ako príslušníčka dobrovoľníckeho práporu na Donbase údajne úmyselne naviedla paľbu ukrajinských mínometov na neozbrojených ruských novinárov, z ktorých dvaja zahynuli.

Následne podľa Moskvy prešla hranice ako utečenkyňa s falošnými dokladmi. Ukrajinská väzenkyňa akékoľvek obvinenia odmieta a tvrdí, že bola do Ruska zavlečena násilím.

Porošenko napísal Putinovi list

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v Bruseli večer uviedla, že Savčenková je po 82 dňoch hladovky v ohrození života. Po tak dlhom období jej hrozia trvalé zdravotné následky alebo smrť, vyplynulo z jej vyhlásenia.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko adresoval najvyššiemu ruskému predstaviteľovi Vladimirovi Putinovi list, v ktorom žiadal o neodkladné prepustenie Savčenkovej najmä zo zdravotných dôvodov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že v Moskve pripravujú odpoveď na Porošenkov list.

Renzi sa za prepustenie neangažoval

Súčasne informoval, že prezident Ruskej federácie Vladimir Putin prijal talianskeho premiéra Mattea Renziho. Toho v stredu pri stretnutí v Kyjeve požiadal Petro Porošenko o to, aby sa angažoval v prospech Savčenkovej. Na stretnutí Putin-Renzi sa však podľa Peskova o pilotke nehovorilo.

Moskovský súd v stredu odmietol sťažnosť Savčenkovej právnikov na neuznanie jej imunity ako delegátky Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PACE). Právnici žiadali súd, aby označil kroky ruských vyšetrovateľov za nelegitímne a umožnil Savčenkovej zúčastniť sa na aprílovom zasadaní PACE.

Štefanec apeluje na slovenskú vládu

"Únos a nezákonné zadržiavanie občana cudzieho štátu sú praktiky, ktoré nemajú v Európe 21. storočia čo robiť. Rusko nielenže nedodržiava najzákladnejšie medzinárodné dohody, ale zrejme neuznáva ani diplomatickú imunitu. Naďa Savčenková je totiž nielen ukrajinskou poslankyňou, ale aj členkou parlamentného zhromaždenia Rady Európy," myslí si poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec.

Podľa neho v tomto prípade nejde o politické ani ideologické motívy, ale o prostý fakt nezákonného postupu voči občanovi cudzieho štátu. "Apelujem na slovenskú vládu, aby napodobnila dnešný krok českej diplomacie a tiež žiadala Rusko o neodkladné vydanie Savčenovej do jej vlasti," uvádza Štefanec s tým, že takýto krok by mali urobiť všetky členské štáty Rady Európy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok