Kalifát zapálil v Iraku ropné polia, koalícia ich bombardovala

TASR
5.3.2015 17:23

Militanti z organizácie Islamský štát podpálili ropné vrty neďaleko severoirackého mesta Tikrít. Chcú tak zabrániť ofenzíve šiitských milícií a irackej armády, ktoré sa ich snažia vytlačiť z Tikrítu a okolitých miest. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kalifát zapálil v Iraku ropné polia, koalícia ich bombardovala
SITA/AP

Významný zdroj príjmov

Očití svedkovia a zdroje z prostredia irackej armády uviedli, že militanti z IS podpálili ropné nálezisko Adžíl, aby vytvorili dymovú clonu, ktorá by ich chránila pred útokmi irackých bojových vrtuľníkov.

Predtým, ako sa Adžílu vlani v júni zmocnili islamisti, produkovalo toto nálezisko denne približne 25.000 barelov ropy a 4,3 milióna kubických metrov plynu.

Výnosy z ťažby ropy zohrávajú významnú úlohu vo financovaní Islamského štátu aj napriek tomu, že nedostatok technických prostriedkov mu nedovoľuje naplno využiť ich potenciál.

Nálety pokračujú

Práve prebiehajúca ofenzíva je najväčšou, akú iracká armáda spustila proti IS. Ten na dobytých územiach v Iraku a Sýrii vyhlásil kalifát, kde brutálnym vraždením rukojemníkov a hromadným zabíjaním príslušníkov náboženských menšín, ako sú jezídi a kresťania, šíri nenávisť a strach.

V náletoch na pozície IS pokračovala aj koalícia vedená Spojenými štátmi, ktorá v priebehu ostatných 24 hodín uskutočnila 12 útokov v Sýrii a Iraku.

Najnovšie letecké útoky spojencov boli zamerané na ciele IS pri sýrskych mestách Hasaka a Kobané. V Iraku útočili koaličné lietadlá na bojové postavenia a taktické jednotky IS pri mestách Asad, Fallúdža a Mósul.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok