ECB zlepšila vyhliadky ekonomiky, inflácia bude na tom horšie

TASR
5.3.2015 16:13

Európska centrálna banka zvýšila odhad rastu ekonomiky eurozóny na tento a budúci rok, no v prípade inflácie stanovila oproti pôvodnej prognóze pre tento rok horšie vyhliadky. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

ECB zlepšila vyhliadky ekonomiky, inflácia bude na tom horšie
SITA/AP

Rast posilní o dva roky

Ekonomika eurozóny by podľa ECB mala v roku 2015 vzrásť o 1,5 % a v roku 2016 by sa rast mal zrýchliť na 1,9 %. V porovnaní s decembrovou prognózou banky to znamená zlepšenie vyhliadok vývoja ekonomiky.

Vtedy ECB predpokladala, že ekonomika eurozóny dosiahne v roku 2015 rast na úrovni 1 % a v roku 2016 na úrovni 1,5 %. V roku 2017 by sa podľa centrálnej banky mal rast opäť posilniť, a to na 2,1 %.

Naopak, zatiaľ čo ECB v decembri očakávala, že inflácia dosiahne v tomto roku 0,7 %, najnovšie počíta s tým, že spotrebiteľské ceny v eurozóne zaznamenajú nulový rast. Dôvodom je pokles cien energií v posledných mesiacoch.

Blízko inflačného cieľa

V roku 2016 by však spotrebiteľské ceny mali opäť vzrásť, pričom rast by mal dosiahnuť 1,5 %. Ďalšie zrýchlenie rastu očakáva ECB v roku 2017, a to na úroveň 1,8 %. Táto hodnota je však už dostatočne blízko inflačného cieľa banky, ktorý je tesne pod 2 %.

Ak by sa  inflácia vyvíjala podľa prognózy ECB, je pravdepodobné, že v programe kvantitatívneho uvoľňovania, ktorý banka podľa dnešného oznámenia spustí 9. marca, nebude po septembri 2016 potrebné pokračovať. To je predbežný termín, do ktorého ECB plánuje mesačne nakupovať štátne a firemné dlhopisy v objeme 60 miliárd eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok