Námorná doprava prežíva zlatý vek, oceány križujú rušné magistrály

TA3, youtube
7.3.2015 10:26

Od dôb, keď portugalský moreplavec Fernão Magalhães prvýkrát oboplával Zem, sa v svetových moriach mnohé zmenilo. Námorná doprava zažíva boom, v posledných rokoch narástla o desiatky percent.

Námorná doprava prežíva zlatý vek, oceány križujú rušné magistrály
ČTK/PICTURE ALLIANCE

Takmer všetok tovar putuje aj po mori

Za posledných desať rokov narástol objem nákladnej prepravy po mori o 43 percent. Údaje OSN ukazujú, že v chudobnejších regiónoch je nárast ešte dramatickejší, preprava sa zvýšila o 78 percent.

Obilie, oblečenie, olej, víno, ovocie, mäso, ryby - teda tovar, ktorý každodenne používame - sa zvykne prepravovať oceánskymi trasami. Až 90 percent prepravovaných tovarov strávi nejaký čas svojej cesty na lodi.

Pozrite si vizualizáciu trás nákladných lodí

Záznamy pokrývajú stovky tisíc plavidiel. Video vytvára obraz o hlavných trasách nákladnej lodnej dopravy, ale za povšimnutie stoja aj hlavné prepravné uzly.

Úžina Malacca na južnom cípe Malajzie, Suezský kanál, Gibraltársky prieliv alebo Panamský prieplav sú vo videu osvetlené množstvom pretínajúcich sa liniek.

panama.png

Viac ako storočným Panamským prieplavom ročne prejde asi 13-tisíc lodí. V súčasnosti sa prieplav rozširuje pre ešte väčšie plavidlá. Prieplav spája Tichý a Atlantický oceán a skrátil tak cestu z Európy do Tichomoria o viac ako 11-tisíc kilometrov. Výrazne tak urýchlil svetový obchod.

aden.png

Africký roh pútal mediálnu pozornosť vďaka pirátskym prepadom. Vďaka pravidelnému hliadkovaniu pozdĺž Somálskeho pobrežia v rámci operácie NATO Trvalá sloboda sa ich podarilo potlačiť. Minulý rok tu nahlásili len dva pirátske prepady lodí.

gibraltar.png

Gibraltársky prieliv sa stáročia považuje za strategickú bránu do Stredomoria. Úžinou prechádza trasa, ktorá spája niektoré z najväčších obchodných centier. Lode z Británie, Nemecka, Belgicka, Holandska mieria do Stredomoria alebo až na Stredný východ, kam sa dostanú cez Suezský kanál.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok