Útočník s britvou vážne zranil amerického veľvyslanca v Južnej Kórei

TA3, TASR
5.3.2015 14:12

Americký veľvyslanec v Južnej Kórei sa stal terčom útoku. Ozbrojený muž zaútočil na diplomata Marka Lipperta počas cesty na prednášku. Údajne žiletkou mu spôsobil zranenia na tvári a na rukách. Veľvyslanec je mimo ohrozenia života.

Útočník s britvou vážne zranil amerického veľvyslanca v Južnej Kórei
SITA/AP

Páchatel žiadal zjednotenie Kóreí

Televízia YTN uviedla, že páchateľ počas útoku kričal, aby sa Južná a Severná Kórea znovu spojili. Znepriatelené Kórey sú už desaťročia rozdelené najmilitarizovanjšou hranicou na svete. Spojené štáty majú v Južnej Kórei rozmiestnených 28.500 vojakov. Niektorí Juhokórejci však vnímajú prítomnosť amerických vojakov ako prekážku zjednotenia Kóreí.

Veľvyslanec Lippert absolvoval po štvrtkovom napadnutí nožom 2,5-hodinovú operáciu, po ktorej skončil s 80 stehmi na tvári. Oznámila to nemocnica s tým, že diplomat je v stabilizovanom stave a zostane tri až štyri dni hospitalizovaný.

Lippert je v Soule obľúbený

Lippert sa ujal funkcie veľvyslanca minulý rok. V Soule je obľúbený. Jeho manželka v meste porodila a dvojica dala svojmu synovi kórejské stredné meno. Lippert predtým pracoval ako námestník ministra obrany pre ázijské záležitosti.

Polícia zadržala útočníka, ktorý vyzýval na zjednotenie Južnej a Severnej Kórey, a identifikovala ho ako 55-ročného Kim Ki-džonga. Uviedla, že v roku 2010 sa pokúsil o útok na japonského veľvyslanca v Soule: hodil doňho kus betónu a dostal za to podmienečný trest.

Svedkovia a polícia povedali, že Kim použil pri útoku na Lipperta nožík na ovocie. Na amerického veľvyslanca zaútočil vo vnútri vládneho centra pre umenie, ktoré stojí cez ulicu naproti silno stráženej americkej ambasády.

USA čin ostro odsúdili

USA tento násilný čin ostro odsudzujú, informovala hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Marie Harfová. Americký prezident Barack Obama telefonoval Lippertovi a zaželal mu rýchle zotavenie sa, citovala Biely dom agentúra Reuters.

Uviedla, že útočník mal na sebe tradičné kórejské oblečenie a volal tiež, že je proti "vojnovým cvičeniam" - v narážke na pravidelné každoročné spoločné manévre USA a Južnej Kórey, ktoré sa začali tento týždeň.

Kim v policajnej väzbe vypovedal, že konal osamotene. Podľa juhokórejskej tlačovej agentúry Jonhap tiež priznal, že bol členom skupiny, ktorá v roku 1985 v priestoroch ambasády USA v Soule rozrezala a spálila americkú zástavu.
Polícia uviedla, že útočník je členom skupiny presadzujúcej opätovné zjednotenie oboch kórejských štátov, ktorá štvrtkovú akciu organizovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok