Život ukrajinskej pilotky visí na vlásku, zamietli jej žiadosť o prepustenie

SITA, TASR
4.3.2015 16:51

Ruský súd odmietol žiadosť na prepustenie ukrajinskej pilotky, ktorá drží v ruskom väzení, kam ju po zajatí previezli ukrajinskí proruskí separatisti, od polovice decembra hladovku.

Život ukrajinskej pilotky visí na vlásku, zamietli jej žiadosť o prepustenie
(SITA/AP)

Prípad púta pozornosť

Prípad Nadeždy Savčenkovej púta v posledných týždňoch veľkú pozornosť pre zhoršovanie jej zdravia. Savčenková je v ruskom väzení od júna pre obvinenie z poskytnutia informácií na smrteľný útok, pri ktorom zahynuli dvaja ruskí novinári informujúci o konflikte na východe Ukrajiny.

Na jeseň 2014 Savčenkovú zvolili za poslankyňu ukrajinského parlamentu. Žiadosť na jej prepustenie bola odôvodnená jej účasťou na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE). V šéfka PZ RE Anne Brasseurová povedala, že "čas na záchranu života Savčenkovej sa kráti".

Trvalé zdravotné následky

Obavy o zdravotný stav Savčenkovej má aj šéfka európskej diplomacie Frederica Mogheriniová. Talianska diplomatka pripomenula, že Savčenkovej hladovka trvá už 82 dní a po tak dlhom období jej hrozia trvalé zdravotné následky alebo smrť.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko adresoval najvyššiemu ruskému predstaviteľovi Vladimirovi Putinovi list, v ktorom žiadal o neodkladné prepustenie Savčenkovej najmä zo zdravotných dôvodov.

Odobratie hlasovacieho práva

Koncom januára šéf ruskej delegácie v PZ RE uviedol, že Rusko pozastaví svoju činnosť v tomto orgáne po tom, ako Moskva stratila právo hlasovať.

PZ RE odhlasovalo obnovenie sankcií proti Rusku pre konflikt vo východnej Ukrajine, ktorých súčasťou je odobratie hlasovacieho práva. Ruská delegácia následne opustila PZ RE a nebude sa do konca roka zúčastňovať na jeho zasadnutiach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok