Nemocnice sa pripravujú na možné hromadné prepúšťanie a rušenie lôžok

SITA
4.3.2015 14:56

Prepúšťanie v 66 nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach po celom Slovensku, ktoré zamestnávajú približne 25 000 ľudí, by sa podľa prezidenta ANS Mariána Petka mohlo dotknúť vyše dvetisíc zamestnancov.

Nemocnice sa pripravujú na možné hromadné prepúšťanie a rušenie lôžok
TASR

Nemocniciam chýba 20 miliónov eur

Regionálne nemocnice združené v Asociácii nemocníc Slovenska sa pre nenavýšenie finančných prostriedkov od zdravotných poisťovní pripravujú na prípadné hromadné prepúšťanie a od 1. apríla hrozia aj rušením niektorých lôžkových oddelení.

"Chýbajúce finančné prostriedky sú zhruba na úrovni 20 miliónov eur, len na dofinancovanie zvýšených nákladov na zvýšenie platov. Napriek rokovaniam na úrovni ministerstva zdravotníctva, ministerstva financií a zdravotných poisťovní sa situácia v ničom nezlepšila a zatiaľ žiadne ďalšie finančné prostriedky do systému neprišli, čo reálne od apríla 2015 ohrozuje chod týchto nemocníc,“ povedal Petko.

Rada Asociácie nemocníc Slovenka v stredu odporučila svojim členom, aby budúci týždeň začali rokovať s riaditeľmi okresných úradov práce o možnom hromadnom prepúšťaní v týchto nemocniciach. "Okrem toho by muselo dôjsť k deleniu úväzkov zamestnancov a je vysoká pravdepodobnosť, že aj rušeniu niektorých oddelení, čo by už následne postihlo aj pacienta,“ dodal Marián Petko po stredajšom zasadaní Rady Asociácie nemocníc Slovenska v Martine.

Akútne lôžka zostanú zachované

Ak by došlo k rušeniu lôžkových oddelení, v prvej fáze by podľa Petka prišli na rad nie akútne, ale chronické alebo dlhodobé oddelenia. "Pretože akútne oddelenia, kde sa poskytuje neodkladná zdravotná starostlivosť, nemocnice musia zabezpečiť. Išlo by teda skôr o oddelenia dlhodobo chorých a niektoré rehabilitačné oddelenia, čiže určite nie chirurgické, ARO, intenzívne oddelenia, lebo tam by bol ten postih pacientov obrovský,“ povedal šéf asociácie nemocníc.

Ako Petko ďalej uviedol, nemocnice združené v ANS nie sú proti zvyšovaniu platov, v januári však niektoré nemali ani na úhradu liekov a špeciálneho zdravotníckeho materiálu. "Štát v zmysle platnej legislatívy nám nariadil zvýšiť platy lekárov zákonom o lekároch a všetkých ostatných zdravotníckych a nezdravotníckych pracovníkov v zmysle Zákonníka práce. My nie sme proti zvyšovaniu platov, no na druhej strane nie sú zabezpečené finančné prostriedky od zdravotných poisťovní. A tým, že za január 2015 väčšina nemocníc vykázala stratu, tak sa zhoršuje aj platobná disciplína týchto nemocníc a to hlavne za úhradu liekov a špeciálneho zdravotníckeho materiálu a v krátkej dobe by prišlo aj k zhoršeniu platobnej disciplíny voči sociálnej poisťovni,“ upozornil.

Všetky tri zdravotné poisťovne podľa Petka deklarovali, že navýšené zdroje, ktoré by od štátu dostali, posunú nemocniciam. "A my sme deklarovali, že tieto peniaze použijeme na zvyšovanie platov. Preto iniciujeme čo najskôr stretnutie s ministrom zdravotníctva, kde sa dúfame tento problém definitívne dorieši a nemocnice združené v ANS budú dofinancované z dôvodu ich zvýšených nákladov na zvýšené platy všetkých pracovníkov v týchto nemocniciach. V našej žiadosti upozorňujeme ministra zdravotníctva, že v prípade, že nedôjde k doriešeniu tohto problému aj napriek tomu, že nám opakovane dával verejný prísľub, že dofinancovanie bude, hrozí od apríla sociálny nepokoj v týchto nemocniciach,“ dodal Petko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok