Vyšetrovatelia vraždy Borisa Nemcova majú prvých podozrivých

ČTK
4.3.2015 13:26

Vyšetrovatelia vraždy bývalého ruského vicepremiéra hovoria o prvých podozrivých. O ich totožnosti polícia odmieta s novinármi hovoriť.

Zbraň hľadajú na dne Moskvy

Vyšetrovatelia analyzovali zábery pouličných kamier, intenzívne hľadajú vražednú zbraň a skúmajú informácie operátorov o telefonických rozhovoroch vedených na mieste činu v centre metropole. Výsledky vyšetrovania ruská polícia tají.

Riaditeľ ruskej kontrarozviedky FSB Alexander Bortnikov povedal, že polícia už má v prípade Nemcovovej vraždy podozrivých. Na otázku novinárov šéf tajnej polície prehlásil, že "podozriví existujú vždy". Ich prípadnú účasť na útoku ale policajti preverujú len v rámci jednej z vyšetrovacích verzií, dodal Bortnikov a odmietol novinárom upresniť ďalšie podrobnosti.

Podľa novín Kommersant policajti predpokladajú, že vrah svoju zbraň po útoku na Nemcova odhodil z mostu do rieky Moskvy. S pomocou potápačov a špeciálnej techniky preto prehľadávajú dno toku v nádeji, že pištoľ Makarov nájdu.

Putin: Rusko treba zbaviť hanby

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval políciu, aby krajinu zbavila hanby a zabránila podobným tragédiám. "Tú najväčšiu pozornosť treba venovať ostro sledovaným zločinom vrátane tých, ktoré majú politické pozadie," povedal na schôdzke vedenia ministerstva vnútra.

"Rusko je potrebné konečne zbaviť hanby, zbaviť tragédií podobných tej, ktorej svedkami sme boli nedávno. Mám na mysli vraždu, trúfalú vraždu Borisa Nemcova priamo v centre hlavného mesta," dodal.

Vypočuli svedkov vraždy

Noviny Nezavisimaja gazeta napísali, že okrem Nemcovovej milenky Hanny Duryckej policajti vypočuli ďalších dvoch svedkov vraždy - vodiča snežného pluhu, ktorý v čase vražedného útoku prechádzal po moste a istého mladíka, ktorý vraj v tom čase kráčal neďaleko za Nemcovom. Či získali nové poznatky, nie je známe.

V noci z piatka na sobotu, kedy bol Nemcov zavraždený, podľa ruských médií prechádzal po moste ešte ďalší automobil, osobný voz značky Ford. Auto patrilo ochranke ruského ministerstva financií. Jeho vodič si vraj po pracovnej dobe so služobným vozom privyrábal taxikárčením na čierno. Okolo miesta činu údajne prechádzal už v dobe, keď bol Nemcov mŕtvy.

Minúta ticha v štátnej dume

Pamiatku mŕtveho opozičného politika si minútou ticha uctila horná komora ruského parlamentu. Návrh venovať Nemcovovi pietnu spomienku predložil miestopredseda Rady federácie Jevgenij Bušmin.

Nemcov bol podľa neho známym politikom, vo svojej dobe zastával významné vládne funkcie. "Stal sa opozičníkom, čo je normálne," poznamenal senátor.

Video z miesta vraždy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok