Začal sa proces s bostonským atentátnikom Carnajevom, hrozí mu smrť

SITA TA3
4.3.2015 09:46

V Bostone v americkom štáte Massachusetts sa začal dlho očakávaný proces s Džocharom Carnajevom podozrivým v súvislosti s teroristickým útokom na bostonský maratón.

Začal sa proces s bostonským atentátnikom Carnajevom, hrozí mu smrť
SITA/AP

Žiadali proces v inom štáte

Výber poroty bol zdĺhavý a ťahal sa takmer dva mesiace. S konečnou platnosťou má 12 členov a šiestich náhradníkov.

Počas výberu poroty sa Carnajevovi právnici opakovane snažili dosiahnuť presunutie procesu do iného štátu, pretože podľa nich nie je možné nájsť férovú a nestrannú porotu v Massachusetts pre emocionálny dopad, ktorý tu útoky zanechali.

Pôvodne sa mal proces začať už koncom januára. Predsedajúci sudca odhaduje, že by sa teraz mohol proces ťahať až do konca júna. V prípade usvedčenia Carnajevovi hrozí trest smrti.

Džocharov brat zahynul

Dvadsaťjedenročný etnický Čečenec je obvinený zo zabitia troch ľudí a zranenia vyše 260 ďalších dvoma podomácky vyrobenými bombami vytvorenými z tlakových hrncov. K útokom došlo 15. apríla 2013 počas maratónu, na ktorom sa zúčastňovali bežci z celého sveta.

Tri dni neskôr, keď sa Džochar a jeho starší brat Tamerlan pokúšali utiecť z mesta, podľa federálnych prokurátorov zastrelili ešte aj univerzitného policajta. Tamerlan zahynul v tú noc pri prestrelke s políciou, Džochara zatkli 19. apríla 2013, keď ho polícia objavila ukrytého v člne na jednom dvore. Rozsiahla policajná operácia vtedy ochromila prakticky celý Boston.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok