Aktérmi kauzy Transpetrol sa bude zaoberať Najvyšší súd

SITA
3.3.2015 11:42

Prípadom dvojice podnikateľov a advokátov z východného Slovenska, ktorí konali v mene spoločnosti Transpetrol, sa bude zaoberať Najvyšší súd SR. Špecializovaný trestný súd v Pezinku odsúdil Ignáca Ilčišina a jeho spoločníka Jána Husára za pokus o obzvlášť závažný zločin podvodu spolupáchateľstvom.

Aktérmi kauzy Transpetrol sa bude zaoberať Najvyšší súd
SITA

Husár sa odvolal, Ilčišin zatiaľ nie

Jána Husára súd odsúdil na päť rokov v prvej nápravno-výchovnej skupine a ochranný dohľad na jeden rok. Trest pre Jána Husára bol znížený pre jeho vysoký vek. Hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková informovala agentúru SITA, že na súd už prišlo odvolanie Jána Husára. Ignácovi Ilčišinovi vymeral súd trest 11 rokov v prvej nápravno-výchovnej skupine a trojročný ochranný dohľad. Ten sa zatiaľ voči rozsudku neodvolal.

Muži predstierali, že sú oprávnení konať v mene Transpetrolu – Ignác Ilčišin ako údajný predseda predstavenstva a Ján Husár ako údajný člen predstavenstva, a tak uznali neexistujúce dlhy Transpetrolu voči dvom spoločnostiam. Stalo sa to 4. júna 2009 u súdnej exekútorky v Prahe, kde podpísali dva exekútorské zápisy. Transpetrol tým uznal neexistujúce dlhy voči dvom obchodným spoločnostiam.

Bezprecedentný a premyslený útok

Dvojica súhlasila aj s priamou vykonateľnosťou exekučného zápisu, ak nebude dlh včas zaplatený. Dôsledkom tohto konania bolo, že na majetok Transpetrolu boli vedené exekúcie na návrh spoločností, ktorým dvojica uznala za spoločnosť dlhy. Súdy zastavili exekúcie 12. júla 2010 a zadržiavané peniaze od českých obchodných partnerov mohli byť uvoľnené. Podľa súdu hrozba škody na majetku Transpetrolu bola reálna a išlo o celkovú škodu vyše 13 173 000

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Maroš Žilinka vyhlásil po rozhodnutí súdu, že išlo o bezprecedentný a premyslený útok na majetkové záujmy spoločnosti, ktorá má z hľadiska národnoštátnych záujmov SR strategický význam. V žiadnom prípade takéto konania nie je možné tolerovať a tomu zodpovedá aj rozhodnutie súdu, podčiarkol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok