Separatisti oznámili ukončenie odsunu ťažkých zbraní

TASR
1.3.2015 14:06

Povstalci na východe Ukrajiny tvrdia, že stiahli z frontovej línie všetky ťažké zbrane a tým splnili jeden z ústredných bodov mierovej dohody.

Separatisti oznámili ukončenie odsunu ťažkých zbraní
SITA/AP

Separatisti:  Pri odsune bola aj OBSE

"V priestore Donecka bola vojenská technika stiahnutá v prítomnosti pozorovateľov OBSE," povedal líder separatistov Eduard Basurin, ktorého citovala tlačová agentúra DPA. Podľa správy hovorili o odsune tankov a delostrelectva aj ozbrojené skupiny zo susednej Luhanskej oblasti.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe tento dôležitý krok na zmiernenie napätia zatiaľ nepotvrdila. Podľa ukrajinských médií prišli v sobotu pri mínometnej paľbe o život ukrajinský fotograf, ako aj príslušník vládnych síl. Obe strany konfliktu odmietli zodpovednosť za ostreľovanie. Fotograf je podľa správ siedmym novinárom, ktorý od apríla minulého roka zahynul pri bojoch na východe Ukrajiny.

Prímerie sa vo všeobecnosti dodržiava

Vláda v Kyjeve predtým oznámila, že prímerie dohodnuté pred dvoma týždňami je v oblasti konfliktu všeobecne dodržiavané. Podľa armády v noci na dnes nepadli žiadne výstrely, v sobotu večer však proruskí separatisti viackrát ostreľovali pozície vládnych jednotiek. Povstalci to odmietli s tým, že len reagovali na "provokácie" zo strany armády.

Zastavenie paľby a vytvorenie nárazníkovej zóny sú kľúčovými bodmi mierového plánu, ktorý na ktorom sa strany konfliktu dohodli 12. februára na rokovaniach v bieloruskom Minsku za účasti nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, ruského prezidenta Vladimira Putina a ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Povstalci  vraj využívajú prímerie na preskupovanie

Hovorca armády Andrij Lysenko však varoval, že proruskí povstalci využívajú prímerie platné od 15. februára na preskupenie svojich síl. "Aby oklamali pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, povstalci odsunú vojenské vybavenie z frontovej línie, no v noci ho prinesú späť," povedal.

Podľa Lysenka existujú jasné náznaky, že separatisti chystajú ďalšiu ofenzívu, pričom ako hlavné ciele označil strategický prístav Mariupoľ pri Azovskom mori a mesto Artemivsk ležiace severne od Donecka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok