Pri násilnostiach v Iraku zahynulo podľa OSN vo februári najmenej 1100 ľudí

TASR
1.3.2015 11:45

Pomocná misia OSN v Iraku vo vyhlásení uviedla, že medzi 1103 ľuďmi zabitými počas minulého mesiaca bolo 611 civilistov, zvyšné obete patrili k bezpečnostným silám.

Pri násilnostiach v Iraku zahynulo podľa OSN vo februári najmenej 1100 ľudí
SITA

Zranenia podľa nej utrpelo najmenej 2280 ľudí vrátane 1353 civilistov. Najviac obetí evidujú v Bagdade, kde bolo vo februári zabitých 329 a zranených 875 civilistov.

V bilancii OSN za január sa uvádzalo najmenej 1375 zabitých pri násilnostiach v Iraku. Údaje svetovej organizácie nezahŕňajú tretinu krajiny ovládanú extrémistickou skupinou Islamský štát.

Trpia najmä civilisti

Odchádzajúci vyslanec OSN v Iraku Nikolaj Mladenov pripísal vysoký počet obetí extrémistom, vládnym silám i provládnym šiitským milíciám. "Každodenné teroristické útoky, ktoré pácha IS, sú naďalej úmyselne zameriavané proti všetkým Iračanom. Objavili sa aj znepokojujúce správy o odvetnom zabíjaní zo strany ozbrojených skupín v oblastiach nedávno oslobodených od IS," uviedol Mladenov.

Mladenova nahradil Ján Kubiš

Vyzval tiež na zmierenie medzi irackými lídrami s tým, že "výlučne vojenské riešenie problému IS je nemožné". Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vymenoval za nástupcu Mladenova na poste svojho osobitného predstaviteľa v Iraku a vedúceho pomocnej misie v Iraku slovenského diplomata Jána Kubiša.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok