Iracký premiér sľúbil nájdenie artefaktov, ktoré ukradli militanti

SITA
28.2.2015 16:52

Iracký premiér Hajdar al-Abádí v sobotu prisľúbil, že jeho vláda vypátra ukradnuté historické artefakty z mesta Mósul a militantom z extrémistickej skupiny Islamský štát zabráni v ich predaji.

Iracký premiér sľúbil nájdenie artefaktov, ktoré ukradli militanti
SITA TA3

Al-Abádí tiež požiadal medzinárodné spoločenstvo o pomoc v snahách zastaviť "barbarských teroristov". Reagoval tak na video zobrazujúce ničenie pamiatok v obsadenom meste Mósul na severe Iraku. Moslimskí extrémisti z IŠ na videu rozbíjajú sochy v mósulskom múzeu a priamo na archeologickom nálezisku, pričom ich označujú za niekdajšie modly odporujúce islamskému učeniu. Islamský štát zničil aj vzácne knihy a rukopisy z mestskej knižnice, zatiaľ čo iné artefakty predal na čiernom trhu, aby získal peniaze na svoje bojové operácie.

"Máme informácie, že IŠ zničil niektoré artefakty, no ďalšie si nechal na pašovanie. Operáciu sme už odštartovali," vyhlásil al-Abádí. Všetky artefakty sú podľa neho označené a vyfotené a Irak bude po nich pátrať za pomoci medzinárodného spoločenstva. "Vypátrame ich aj s pomocou sveta," povedal.

Bezpečnostná rada OSN odsúdila v piatok "ničenie nenahraditeľných náboženských a kultúrnych artefaktov v mósulskom múzeu ako aj pálenie tisícov kníh a vzácnych rukopisov v mósulskej knižnici."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok