Vyšetrovatelia vraždy Putinovho kritika Nemcova majú prvé stopy po páchateľoch

TA3, ČTK, TASR
28.2.2015 00:09

Vražda Borisa Nemcova pobúrila aj Západ. Spojené štáty a Európska únia vyzvali Rusko, aby incident rýchlo, ale dôkladne vyšetrilo a vinníkov potrestalo.

Vyšetrovatelia vraždy Putinovho kritika Nemcova majú prvé stopy po páchateľoch
SITA/AP

Porošenko: Nemcov plánoval odhaliť účasť Ruska na ukrajinskom konflikte

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že ruského opozičného politika Borisa Nemcova zavraždili, lebo plánoval odhaliť dôkazy o ruskej účasti na ukrajinskom separatistickom konflikte. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Porošenko vzdal poctu Nemcovovi, ktorého zastrelili v piatok neskoro večer v centre Moskvy. Porošenko tiež uviedol, že ostrý kritik prezidenta Vladimira Putina mu pred niekoľkými týždňami oznámil, že má dôkaz o ruskej úlohe v ukrajinskej kríze a zverejní ho.

"Povedal, že odhalí presvedčivé dôkazy o účasti ruských ozbrojených síl na Ukrajine. Niekto sa toho veľmi bál... Zabili ho," povedal Porošenko vo vyjadreniach, vysielaných televíziou počas jeho návštevy v ukrajinskom meste Vinnycia.

Ruskí federálni vyšetrovatelia sledujú viacero verzií

Jednou z možností je to, že išlo o pokus narušiť stabilitu politickej situácie v krajine, informovala tlačová agentúra Interfax.

Podľa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom), hlavného ruského vyšetrovacieho úradu, ktorý je prirovnávaný k americkej FBI a podriadený priamo prezidentovi, mohlo ísť tiež napríklad o útok radikálnych islamistov alebo mohol útok súvisieť s udalosťami na Ukrajine, píše v správe agentúra Reuters.

Pred narušením stability v Rusku varoval v reakcii na vraždu Nemcova aj bývalý šéf Kremľa Michail Gorbačov. "Je to pokus zhoršiť situáciu, možno dokonca destabilizovať situáciu v krajine, zostriť konfrontáciu," povedal Gorbačov dnes v Moskve podľa ruských médií, ktoré citovala agentúra DPA.

Gorbačov je podľa vlastných slov otrasený: týka sa to každého v krajine, keď sa inak zmýšľajúci stanú obeťou takýchto činov. "Páchatelia musia byť nájdení, ale na takéto delikty sa podujmú páchatelia, ktorí sú zvyčajne ťažko vypátrateľní," konštatoval.

Varoval tiež, aby Západ nezneužil krvavý čin na roznecovanie protiruských tendencií. Tí, ktorí stáli za vraždou, podľa neho zjavne rátali s tým, že bude zvýšený tlak na Rusko. "Samozrejme, určité sily sa pokúšajú zločin využiť na svoje ciele, ale všetci premýšľajú, ako by sa mohli zbaviť Putina," dodal Gorbačov.

Putin sľúbil Nemcovovej matke, že vrahov jej syna chytia a potrestajú

Putin v telegrame Nemcovovej matke Dine Ejdmanovej uviedol: "Urobíme všetko, aby organizátori a vykonávatelia tejto podlej a cynickej vraždy boli potrestaní."

Ruský prezident dodal, že Nemcov zanechal stopu v ruských dejinách, politike a verejnom živote a vždy úprimne bránil svoje názory.

Bývalý vicepremiér Nemcov sa obával, že bude zavraždený. Je najprominentnejším opozičným predstaviteľom, ktorého počas Putinovej 15-ročnej vlády zabili.

Kopa kvetov, položených na Nemcovovu pamiatku, dosahovala už výšku jeden meter, hĺbku dva metre a šírku tiež dva metre. Medzi kvetmi bol papier s textom "Všetci sme Nemcov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok