Trasy, na ktorých prebehne najnovšia dopravná akcia, vyberie verejnosť

TA3, TASR
27.2.2015 13:09

Polícia si pre verejnosť pripravila špeciálnu akciu s názvom Rýchlostný maratón. V rámci nej budú mať ľudia možnosť prostredníctvom stránky ministerstva vnútra navrhnúť úseky, na ktorých majú policajné hliadky merať rýchlosť. Rýchlostný maratón sa začne 16. apríla a trvať bude 24-hodín.

Maratón odštartuje 16. apríla

Podrobnosti predstavil dnes na tlačovej konferencii v Bratislave viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel a riaditeľ odboru dopravnej polície policajného prezídia Ján Ignaták. Vysvetlili, že ide o celoeurópsku akciu zastrešenú organizáciou TISPOL, ktorá združuje európske dopravné polície.

Maratón odštartuje na všetkých typoch ciest na Slovensku vo štvrtok 16. apríla o 6.00 hodine a potrvá nepretržite 24 hodín. Kontrolné miesta môže verejnosť polícii naplánovať počas prvých dvoch marcových týždňov (2. až 16. marca), a to prostredníctvom internetovej stránky ministerstva vnútra, v sekcii Policajného zboru.

Policajný viceprezident vysvetlil, že do akcie nasadia všetkých 245 policajných radarov, hliadky dopravnej i poriadkovej polície. "Pokiaľ to bude v našich možnostiach, obsiahneme za 24 hodín aj niekoľko tisíc miest," vysvetlil Ábel s tým, že akcia nebude statická a hliadky s radarmi sa budú premiestňovať.

Kontroly zamerané na rýchlosť

Pri bežných prekročeniach rýchlosti počas akcie, ktorá má byť predovšetkým výchovnou, polícia vodičov nebude pokutovať. Dopravné priestupky budú jej príslušníci riešiť zastavením vodiča a dohovorom, priblížil Ignaták. "Týka sa to prekročení rýchlosti do 20 kilometrov za hodinu v obci a do 30 kilometrov za hodinu mimo obce," spresnil.

Rizikové miesta môžu ľudia nahlasovať prostredníctvom vyplneného formulára, ktorý je k dispozícii na stránke polície v záložke Rýchlostný maratón. Tí, čo sa zapoja, pritom dostanú od polície spätne správu, či ich miesto bolo vybrané. Do akcie budú zaradené úseky, na ktorých sa zhodne čo najviac ľudí, spresnil Ábel.

Poučenie pre budúcnosť

Polícia podľa viceprezidenta získa cenný zdroj informácií, kam má hliadky posielať aj v budúcnosti. "Budeme poznať úseky, na ktoré občania kladú dôraz, považujú ich za rizikové a domáhajú sa toho, aby na nich bola polícia," uviedol. Snahou je tiež zmeniť rozšírený názor, že polícia radary stavia najmä na miestach, na ktorých sa pokuty ľahko vyberajú.

Predstavitelia policajného prezídia priblížili, že akcia už v minulosti úspešne prebehla v Nemecku a Belgicku. Podľa Ignatáka sa v týchto krajinách mesiac po nej citeľne znížila nehodovosť. To by si priala aj naša polícia i vzhľadom na to, že sa vlani opäť zvýšil počet usmrtených na slovenských cestách na 259.

Ábel dnes spresnil, že až 75 ľudí z toho zahynulo v dôsledku neprimeranej rýchlosti. "Pri dopravných nehodách s následkom na živote a zdraví je nedovolená rýchlosť druhou ich najčastejšou príčinou. Pri samotných smrteľných dopravných nehodách najčastejšou," zdôraznil viceprezident PZ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok